Kuva: Markku Lempinen
Järjestöjulkaisu

”Suomen itäraja on koko Euroopan asia”

Suomen saavutettavuus on turvattava seuraavalla komission kaudella, sanoo EK:n johtava asiantuntija Päivi Wood.

Kirjoittaja(t)

1. Riittääkö EU-politiikkamme kunnianhimo, Päivi Wood?

Olennaista on, että hallitusohjelma antaa nyt hyvät työkalut ennakkovaikuttamisen vahvistamiseen, mutta on asioita, joiden edistämisessä on erityisesti skarpattava. Suomen saavutettavuuden puolestapuhujia on Brysselissä todella vähän. Yrityksemme tarvitsevat pääsyn EU:n sisämarkkinoille myös uudessa geopoliittisessa tilanteessa, jossa olemme joutumassa pussin perälle.

2. Miten ”Suomen asia” kannattaisi tuoda esiin?

Liikenneinfra ja jäsenmaiden saavutettavuus ovat vapaan liikkuvuuden ja sisämarkkinoiden perusta, ja niillä edistetään myös yhteiskuntien toiminta- ja huoltovarmuutta. Suomen logistinen sijainti heikkeni Venäjän hyökättyä Ukrainaan. EU:n ja Naton pitkän ulkorajan vartijana turvaamme nyt keskeisesti koko Eurooppaa, ja tämä on osattava sanoittaa muille. Viestien on oltava hyvin perusteltuja ja niillä on haettava ratkaisuja, joista koko EU-alue hyötyy. Ei kannata sanoa vain ”ei käy meille”, vaan on myös tiedettävä, mitä halutaan.

3. Suomi jää EU-rahoituksessa jälkeen ulkoraja-alueen ns. koheesiomaista. Miten tilanne ratkaistaan?

EK:n toimenpideohjelmassa ”Itäisestä Suomesta erityistalousalue” ehdotetaan EU:n seuraavalle rahoituskaudelle 2028 alkaen rahoitusmekanismia, joka huomioi itäisten ulkoraja-alueiden strategisen merkityksen Euroopan turvallisuudelle. Suomen geopoliittinen asema ja Nato-jäsenyys avaavat uusia mahdollisuuksia liikenneinfran EU-rahoituksessa – on siis meidän aikamme panostaa ja tuoda pöytään näkemyksiä rahoituksen suuntaamisesta. Turvallisuus, resilienssi, kriisinsietokyky ja Euroopan omavaraisuus tulevat olemaan keskeisiä seuraavan komission ohjelmassa, ja liikenneverkot ovat kaiken perusta. Euroopan turvallisuus kärsii, jos raja-alueet eivät ole taloudellisesti vahvoja ja saavutettavia.

4. Mikä oli kevään EU-vaalikeskustelun valopilkku?

Keskustelu Suomen raideleveydestä! Vielä takavuosina raideleveyden kasvattaminen länsimittoihin saattoi tuntua utopialta, mutta nyt sen edistämiseen suhtaudutaan myönteisemmin.

5. Terveisesi uusille mepeille?

Viedään Suomen asiaa eteenpäin ajoissa, yhdessä ja ratkaisuja tarjoten. Eteläranta on valmiina tarjoamaan tietoa ja näkemyksiä!

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi