Onko rakennusalan säätely lainsäätäjän vai alan oma tehtävä? – ”Suomalaiset ovat normiuskovaista kansaa”

Samanaikaisesti kun politiikassa keskustellaan normienpurkutalkoista, niin rakennusalan säätely vaikuttaa lisääntyvän. Voidaanko laatua parantaa lainsäädännöllä, vai onko toimialan omavalvonta ja terveen järjen käyttö toimivin ratkaisu?

Kirjoittaja(t)

Sanoma Tekniikkajulkaisujen Veijo Käyhty ja Rakentamisen Laatu RALA ry:n Tuula Råman keskustelivat rakennusalan säätelystä RALAn järjestämässä asiantuntijapaneelissa kesällä 2018.

 

Rakennusteollisuudessa suhtautuminen viranomaisvalvonnan ja alan omavalvonnan suhteen on ollut viranomaisten toimintaa kohti kallistuvaa.

Esimerkiksi harmaan talouden torjunnasta Rakennusteollisuus on linjannut, että ”Suomalaiseen oikeusjärjestelmään sopii huonosti se, että yritykset vahtivat toinen toisiaan. Yritysten valvonta kuuluu viranomaisille, joille voidaan antaa valtuudet valvontatehtävän toteuttamiseksi. Yritysten tehtävä on antaa viranomaisille tietoa, jotta viranomaiset voivat kohdentaa valvontansa oikein.” Toisenlaisen esimerkin asettaa lääketeollisuus, jossa Lääketeollisuus ry on jo vuosien ajan ohjeistanut lääkeyritysten markkinointia ja muita laissa säädeltyjä toimia omien, alan sisäisten ohjeiden kautta.

”Suomalaiset ovat normiuskovaista kansaa. Täällä normiohjaus toimii”, Rakentamisen Laatu RALA ry:n toiminnanjohtaja Tuula Råman sanoo.

”Se on johtanut siihen, että sitä myös käytetään ja uusia normeja säädetään lisää”, Råman jatkaa.

Sanoma Tekniikkajulkaisut Oy:n toimitusjohtaja Veijo Käyhty on samaa mieltä.

”Terve maalaisjärki tuntuu unohtuvan. Miten suojataan materiaalit sateelta? Se on yksinkertaista. Tarvitaanko siihen ympäristöministeriön säädöksiä”, Käyhty kysyy.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Onko rakennusalan säätely lainsäätäjän vai alan oma tehtävä? – ”Suomalaiset ovat normiuskovaista kansaa””

  1. Onhan se niin, että kiveen hakatut säännöt sopivat huonosti rakentamiseen. Kaikki talot ovat kuitenkin yksilöitä ja niitä pitää rakentaa sellaisina. Muutenkin lainsäädäntö ja normit ovat kankeasti sopeutuvia, jolloin liian tiukka normisto myös jarruttaa uusia innovaatioita.

  2. Alan keskittyneiden suuryritystenkö pitäisi säätää asetuksista. Olen jyrkästi eri mieltä.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi