”Elinkaariajattelun tulisi lähteä siitä, että rakennamme päiväkodin kahdeksikymmeneksi vuodeksi”

Julkinen rakentaminen on ollut viime vuosina tarkkailun alla. Sisäilmaongelmat ja rakennusten käyttäjien terveys ovat nostaneet otsikoita. Samanaikaisesti elävä kaupunkirakenne tuo oman hankaluutensa julkiseen rakentamiseen. Voiko päiväkoti palvella viisikymmentä vuotta, vai tulisiko sitä ajatella väliaikaisena rakennuksena, joka muuttaa lasten perässä toiseen kaupunginosaan?

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Johtava asiantuntija Marianna Tuomainen Helsingin kaupungilta, Veijo Käyhty Sanoma Tekniikkajulkaisuilta ja arkkitehti Risto Huttunen keskustelivat rakentamisen konseptoinnista Rakentamisen Laatu RALA ry:n järjestämässä paneelissa kesällä 2018.

Uudisrakentaminen kaupunkikeskuksissa luo alueita, joissa lapsiperheiden määrä kasvaa nopeasti. Tämä tuo mukanaan päiväkoteja ja kouluja, jotka palvelevat asukkaitaan. Kun kaupunginosa vanhenee, sen asukkaat vanhenevat sen mukana. Perinteinen käsitys rakentamisesta, jossa laatu mitataan ajallisella kestävyydellä ei aina toimi elävän kaupungin ylläpitämisessä.

”Elinkaariajattelun tulisi lähteä siitä, että rakennamme päiväkodin kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Ei tehdä sadan vuoden investointia. Se on järjetöntä. Emme voi tietää, onko alueesta tullut eläkeläisten paratiisi”, Sanoma Tekniikkajulkaisujen toimitusjohtaja Veijo Käyhty sanoo.

Elinkaariajatteluun uutta mallia voidaan tuoda konseptoimalla julkista rakentamista.

”Kaksitoista vuotta sitten Helsingin kaupunki pyysi meitä suunnittelemaan paviljonkipäiväkodin.  Rakennettiin helposti siirrettäviä rakennelmia. Siinä mielestäni kaupunki teki hyvän päätöksen”, arkkitehti Risto Huttunen sanoo.

Konseptoitua rakentamista on jo Helsingin kaupungin toimesta pohdittu.

”Miksi meidän jokaisen koulun tulisi olla yksilöllinen, Helsingin kaupungin johtava asiantuntija Marianna Tuomainen kysyy.

”Olemme pohtineet, että asettaisimme suunnitteluun tietyt puitteet, esimerkiksi pintamateriaalien suhteen, tai ettei rakennuksessa ole talotekniikan kannalta vaikeasti hallittavia ratkaisuja, kuten etelänsuuntaisia ikkunoita.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Elinkaariajattelun tulisi lähteä siitä, että rakennamme päiväkodin kahdeksikymmeneksi vuodeksi””

  1. Elinkaariajattelu ei vain sovi budjettivetoisiin hankkeisiin, missä rakennusliikkeen tulos tehdään.osituksen ja osaoptimoinnin kautta oikomalla. Sitäpaisti LCC lasketaan 30-50 v. jaksolla.Talotekniikan kannalta vaikea ratkaisu on arkkitehti, joka ei tiedä, mikä on tekniikkakuilu.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi