Hissiremonttia tehtiin vantaalaisessa kerrostalossa. Kuvassa projektipäällikkö Sam Uskali.

Paljonko kerrostalon remontti maksaa?

Kerrostalo ei säily uuden veroisena, vaan sitä pitää huolta.  Rakennuslehti ja HS selvittivät, millaisiin korjauksiin eri-ikäisissä taloissa pitäisi varautua ja mitä ne maksavat.

Kirjoittaja(t) Sami Takala / HS

Suomalaiset talot ikääntyvät, ja moni niistä on ison korjauksen tarpeessa. Rakennusteollisuuden mukaan asuntoja korjataan nyt enemmän kuin uusia rakennetaan.

Isoin korjaustarve on 1960-1980-luvulla rakennetuissa lähiötaloissa. Tuona aikana on rakennettu suurin osa Suomen asuntokannasta.

Monet näiden talojen rakennusosista ja teknisistä järjestelmistä lähestyvät elinkaarensa loppua. Niitä peruskorjataan 2030-luvulle asti.

Korjattavaa on varsinkin vanhojen kerrostalojen julkisivuissa, vesikatoissa, parvekkeissa, ikkunoissa ja lvis-järjestelmissä. Tämä tietää kuluja taloyhtiöissä asuville.

Mitä kerrostalojen keskeiset remonttitarpeet sitten maksavat?

Remonttien hinnan määritteleminen on hyvin hankalaa, koska remonttien sisällöt vaihtelevat runsaasti, sanoo johtava neuvonantaja
Pekka Pajakkala rakentamisen markkina- ja suhdannetietoa tuottavasta Foreconista.

Esimerkiksi putkiremontin hintaan vaikuttaa muun muassa se, millä menetelmällä urakka tehdään, uusitaanko samalla märkätilojen kalusteet, asennetaanko lattialämmitystä ja tehdäänkö sähkötöitä.

Myös suhdanteet, kiinteistön koko ja maantieteellinen sijainti vaikuttavat hintaan. Korkeasuhdanteen aikana ja pääkaupunkiseudulla hinnat ovat kalliimpia kuin laskusuhdanteen aikana ja maaseudulla, sanoo Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta.

”Pienissä remonttikohteissa hinnat tapaavat hieman nousta asuinneliötä kohden ja isoissa hieman laskea.”

Tilastokeskuksen mukaan kerrostalojen korjaamiseen kului noin 2,6 miljardia euroa vuonna 2016. Korjauskustannukset suhteutettuna asuinpinta-alaan olivat 47,7 euroa neliöltä.

Kiinteistöliiton Virta on tehnyt omia havaintoja ja laskelmia taloyhtiöiden korjauskustannuksista. Oheisessa taulukossa on hänen arvioimansa hintahaarukka erityyppisille korjaushankkeille noin 2000 asuinneliön kerrostalossa.

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Sanomien ja Rakennuslehden Taloyhtiöekstrassa 16.3. 2018.  

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Paljonko kerrostalon remontti maksaa?”

  1. Vai että märkätilaremppa maksais vain ton verran. Haloo, saapiko mistään rempan 2000 euroon ??

  2. Järkihintaisia asuntoja Helsinkiinkin, kun esteettömyysvaatimukset vain pohjakerroksiinm ja hisiit tarpeettomiksi alle nelikerroksisista rakennuksista. Linjasaneerauksista tulisi luopua, koska niissä sähkötyöt ovat kuitenkin luokatonta tasoa. Taloustieteen perusoppien mukaan avaimet käteen toimitus on aina kalliimpi kuin tarpeen mukaan kilpailutettu, hankintaosaamista ei ole lainkaan, voihan sitä antaa konsultille piikin auki.

  3. asun kolmen 5kerroksisen taloyhtiön asunnossa johon on tehty julkisivuremontti(parvekkeet ja julkisivu)Olisi kiva tietää mikä on kohtuullinen hinta tällaisesta remontista .Urakkatarjous oli 2milj joka nyt on ylittynyt melkein 300tuhannella.Vaikeaahan tavallisen pulliaisen on näitä valvoa.Siksi olisi hyvä saada hieman ulkopuolista neuvoa hinnan määräytymiseenMistähän voisi saada?

    1. Kyllä sitä löytyy ihan insinööritoimostoista. Se osaaminen.ei vain ole aivan halpaa. Hyvä lähtökohta asioihin on vaatia urakoitsijalta aina selkeästi eritelty tarjous kaikista töistä ennen kuin mitään tilataan tai aletaan tekemään.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi