Ilmastonmuutos pakottaa kestävään ja laadukkaaseen rakentamiseen

Suomessa rakennetun ympäristön osuus kaikista hiilidioksidipäästöistä on noin kolmanneksen verran. Normien kiristyminen sekä Euroopan unionin kunnianhimoiset tavoitteet päästöjen vähentämiseksi vaikuttavat toimialan kehitykseen ja pakottavat kestävämpään ja laadukkaampaan rakentamiseen.

Kirjoittaja(t)

Toisin kuin suuressa osassa muita Euroopan unionin maita, yhteiskunnan rakennemuutos on Suomessa edelleen kesken. Väestön keskittyminen saavat aikaan kokonaan uuden kaupungin rakentamista, jossa kaavoitus on ensiarvoista kestävän yhdyskuntarakenteen luomiseen.

”Mikäli yhdyskuntarakenne liikenteen ja huollon suhteen saadaan kestäväksi, niin myös rakennusten kestävyyteen tulee kiinnittää huomiota”, sanoo Ilmarisen yhteiskuntajohtaja Jaakko Kiander.

Ympäristöministeriön Kestävä kaupunkikehitys –ohjelma pureutuu samaan aiheeseen. Ohjelman taustalla vaikuttavat muun muassa YK:n vuonna 2016 hyväksytty maailmanlaajuinen kaupunkikehitysohjelma (New Urban Agenda), YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, Agenda 2030) ja EU:n oma kaupunkiagenda (Urban Agenda for the EU). Viime vuonna ensimmäiset pilottihankkeensa julkaissut ohjelma pyrkii laajamittaiseen yhteistyöhön eri osapuolten kanssa varmistaakseen kestävän kaupungin rakentamisen.

Rakentamisessa kestävyys ja laatu ovat avainasemassa kehityksen varmistamiseksi. Rakennusten korjattavuus vaikuttaa myös rakennuksen elinkaareen.

”Meidän tulisi vakavasti keskittyä siihen, miten suunnitellaan korjattavia rakennuksia. Varsinkin tässä ilmastonmuutostilanteessa”, toteaa FCG:n toimialajohtaja Juhani Pirinen.

Rakennusalalle muutosvaatimus luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. VTT:n vuonna 2012 julkaisemassa tutkimuksessa ”Kestävän yhdyskunnan rakentaminen Näkökulmia ja liiketoimintamahdollisuuksia” todettiin kestävän kehityksen huomioimisen rakentamisessa laajentavan ja luovan uusia mahdollisuuksia rakennusprosessin kaikissa vaiheissa niin suurille kuin pienillekin rakennusalan toimijoille. Rakentamisen laatu on myös hyvää liiketoimintaa.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ilmastonmuutos pakottaa kestävään ja laadukkaaseen rakentamiseen”

  1. Uskomatonta unelmahöttöä ilman konkreriaa

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi