Kuvassa Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.
Järjestöjulkaisu

Betonimiehen terveiset Rakokivestä

Lahden Rakokiveen nousee uusi monitoimitalo ja varsinaisen rakennushankkeen yhteydessä toteutetaan myös Terve betonirakenteinen koulu -kehityshanke.

Kirjoittaja(t)

”Rakennushankkeissa on tärkeää tunnistaa kaikki riskialttiit työvaiheet ja rakenteet. Rakokivessä siihen on työkaluna koko prosessin kattava Kuivaketju 10 -toimintamalli. Sen avulla päästään taklaamaan hankkeen kaikkien vaiheiden todennäköisimmät ongelmakohdat, alkaen kaavoituksesta ja suunnittelusta aina materiaalivalintoihin ja ylläpidon aikaiseen ohjeistukseen saakka.

Rakokivessä, näin betonirakentajan vinkkelistä, Kuivaketju 10:n hyödyntäminen näkyy muun muassa tavanomaista suurempana kosteusantureiden määränä. Betonin kuivumisen mittaamisen lisäksi myös olosuhteita mitataan jatkuvasti. Lisäksi huomiota kiinnitetään esimerkiksi ontelolaattoihin: vaikka niihin porataan vedenpoistoreiät jo tehtaalla, ne voivat helposti tukkeutua työn aikana, tyypillisesti lisävaluja tehdessä.

Monitoimitalon sisäilma on ollut suurennuslasin alla jo suunnitteluvaiheesta alkaen. Moni haikailee rakennusten vanhanaikaisen hengittävyyden perään, mutta uudiskohteissa ei ole sama, mistä ilma kulkee. Vuotokohdista läpi puskevaa ilmaa ei voi puhtaaksi kehua, joten vain tiiveydellä voidaan varmistaa, että rakennuksen tuloilma kulkee oikeaoppisesti ilmanvaihtolaitteiston kautta. Rakokivessä luuppi suunnataankin itse rakenteiden lisäksi myös niiden liitoksiin, kuten elementtien välisiin liitoskohtiin, ikkunoiden ja ovien runkoliitoksiin sekä erilaisiin läpivienteihin.”

Terveiset Rakokivestä toi Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila. Seuraa hanketta osoitteessa rakokiveen.fi tai somessa #betonikuivuu.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi