Kuva: Petri Jauhiainen
Järjestöjulkaisu

”On aivan mahtavaa, kun pääsee kasvotusten tapaamaan asukkaita”

Joillekin rakentaminen merkitsee enemmän kuin pelkkää ammattia, mikä näkyy työn lopputuloksestakin. Tämän vuoden Laadun rakentaja -kilpailun työntekijöiden sarjan voittaja raottaa tässä ajatuksiaan laadusta ja siitä, millaisessa tilanteessa hän on eniten omassa elementissään.

Kirjoittaja(t)

Kuka? Olen Jani Hartikainen, 45-vuotias kirvesmies ja työskentelen KUMONI Oy:ssä korjausrakentamisen moninaisissa tehtävissä oman työporukkani nokkamiehenä. Asun Kuopiossa perheeni kanssa. Pelasin Kuopion Palloseuran edustusjoukkueessa jalkapalloa kymmenisen vuotta, mutta nyt vapaa-aika menee lasten kuljettamiseen heidän harrastuksiinsa.

Millainen on työpäiväsi?

Aamulla mennään töihin hyvissä ajoin ennen seitsemää, mestarin kanssa istutaan alas samaan kahvipöytään sopimaan päivän työnjaosta. Homma luistaa paremmin, kun koko kolmihenkinen monitoimiurakkaryhmämme tietää, miten työmaa päivän aikana tulee etenemään. Sitten vaan kovaa ajoa seuraavat kahdeksan tuntia. Panelointi on ykköslajini, yhtä lailla hoituu muuraukset, lattiavalut kuin muutkin kirvesmiehen hommat.

Sinut on palkittu laadun rakentaja -kisassa. Miten hyväksi laadunrakentajaksi tullaan?

Olen aina tuntenut tervettä itsekritiikkiä ja vastuuta omaa tekemistäni kohtaan, Hällä väliä -asenne on minulle vieras. Työmailla pitää nyt satsata nuoriin työntekijöihin, heillä ymmärrys laadun perusasioista jää helposti kovan vauhdin ja näyttämisen halun varjoon. Uransa alussa oleva nuori pitäisi ohjata tekemään alussa hommia rauhassa ja huolella. Parasta olisi, jos nuori tulisi aluksi oppipojaksi kokeneelle tuntityömiehelle, joka alkaa opettaa nuorta sisään rakennusalalle.

Millaisessa tilanteessa koet olevasi omassa elementissäsi?

Kun tehdään kolmen porukalla kerrostaloremonttia, pääsee siinä vaikuttamaan paljon työmaan etenemiseen. Onnistumisen tunteet tulevat siitä, että saadaan urakka aikataulussa valmiiksi ja asukkaiden puute- ja virhelistat lyhyiksi. Tykkään tavata ihmisiä ja saada palautteen suoraan asukkailta ja korjata omat jälkeni. Tuli sieltä mitä palautetta tahansa, aina se vie asioita eteenpäin. Viimeisin luovutus jäi mieleen, kun taloyhtiön puheenjohtajalta tuli erityiset kehut siististä ja hyvin tehdystä työstä.

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä työssäsi?

Kaikkein tärkeintä on, että viihtyy omassa työssään ja kokee sen omakseen. Silloin työ on motivoivaa, sillä on merkitys ja siten syntyy laatuakin. Toivottavasti voin jatkaa näitä nykyisiä kirvesmiehen hommia mahdollisimman pitkään. Ja tavata vielä monia uusia tyytyväisiä asukkaita.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi