RatuPakki ohjaa rakentamista niin suurilla kuin pienilläkin työmailla. Kuva: Tommi Ahlberg
Järjestöjulkaisu

RatuPakin käyttö kielii mestareiden ammattitaidosta

Suomalaisen rakentamisen ammattitaidon kokoavaan RatuPakkiin turvautuminen kertoo, että työmaalla pidetään työn laatua, kustannusten optimointia ja työturvallisuutta tärkeinä. Nyt se uudistuu isosti ja on entistä käyttäjäystävällisempi.

Kirjoittaja(t)

Työturvallisuus ja työn laadun varmistaminen ovat kaltevalla pohjalla, jos työn suunnittelu on jäänyt puolitiehen. Se on yksi niistä syistä, joiden vuoksi EKEn tuotantojohtaja Niku Hartikainen toivoisi näkevänsä Ratu-tietopaketin käytössä kaikilla mestareilla ja jokaisella työmaalla.

Pähkinänkuoressa Ratu on tietopaketti, joka tarjoaa tukea tuotannonsuunnitteluun ja töiden keston arviointiin. Siihen on tallennettu suomalaisen rakentamisen ammattitaito liki 50 vuoden ajalta. Tiedon lisäksi paketti tarjoaa suunnittelussa hyödynnettäviä laskelmia. Ratun valtavaan tietomäärään pääsee käsiksi tietokoneella tai mobiililaitteella.
Niin Hartikainen kuin Ratun kehittämisessä kymmeniä vuosia mukana ollut Mittaviivan tutkimusjohtaja Tarja Mäki toteavat Ratun helpottavan ajattelutyötä. Sen avulla tiedetään, mikä on oleellisinta kussakin työvaiheessa ja koko hankkeessa.

Vuorovaikutusta kunnianhimoisella otteella

Ratun käyttö on Hartikaisen mukaan osoitus ammattitaidosta. Huolellisesti laaditun tietopaketin käyttö osoittaa, että laatuasiat, kustannusten optimointi ja työturvallisuus otetaan työmaalla tosissaan.

”Ratussa on selkeät ohjeet siitä, miten missäkin työvaiheessa kannattaa edetä ja miten kauan siihen menee aikaa.”

Hartikainen pohtii realistisen aikataulun merkitystä.

”Tekeminen ei ole työturvallisuuden tai laadun kannalta järkevintä, jos 110 päivää vievää hommaa tehdään 90 päivässä.”

Huolellinen suunnittelu varmistaa myös sen, ettei työmailla jouduta reagoimaan muutoksiin lennosta.

”Silloin riskit lisääntyvät. Seuraa tilanteita, joissa työskennellään ilman kaiteita ja valjaita”, hän sanoo.

Ratua uudistetaan tällä hetkellä kunnianhimoisella otteella. Se astuu ison askeleen digitaaliseen aikaan. Uudistuksessa otetaan huomioon käyttäjiltä saatu palaute. Tarja Mäki tietää työnjohdon ja muiden Ratun käyttäjien kaivanneen enemmän työkaluja kuin faktakirjastoa. Toiveeseen on vastattu.

”Uudistuneessa RatuPakissa on käyttäjille poimittu valmiiksi hyödyllisin tieto – kirsikat kakusta, rusinat pullasta”, Mäki kuvaa asiaa.

Alkutaipaleellaan Ratu palveli kirjoina ja työnkuvaukset sisältävinä paperikortteina. Sen jälkeen tulivat ladattavat pdf-tiedostot. Nyt kyseessä on sovellus, jonka rikkaus on vuorovaikutuksessa.

RatuPakki tarjoaa valmiin tehtäväsuunnittelupohjan ja työmenekkilaskimen. Käyttäjä voi syöttää niihin työvaiheen tiedot, esimerkiksi määrätiedot ja Ratu antaa vastaukset työvaiheen kestosta ja materiaalin menekistä.

Kehitetty työpajoissa

Ratun uudistamisessa on hyödynnetty työpajoja, joissa on ollut läsnä työnjohtoa. Parannusten saama palaute on ollut Hartikaisen mukaan hyvää. Aiemmin tietyn työvaiheen tekemiseen liittyviä ohjeita, tekstiä ja kuvia, saattoi olla yhdessä Ratu-kortissa 25 sivua.

”Nyt ensimmäisessä näkymässä on tiivistetty kaikki kyseisen työvaiheen tekemiseen liittyvät keskeisemmät asiat”, Hartikainen kommentoi.

Keskeisimpien asioiden lisäksi RatuPakki tarjoaa klikkausten takaa lisätietoa niille, jotka haluavat perehtyä aiheeseen tarkemmin.

Suunnittelua järkeistävä tieto ja laskelmat ovat Ratussa helposti ja nopeasti saatavilla, toteaa Mäki. Hän tietää, että joskus Ratun käyttämättä jättämistä perustellaan työnjohdon kiireellä.

”Kyse on silloin siitä, että työnjohdolla ei ole aikaa hypätä pyörän selkään, koska on niin kiire taluttaa sitä pyörää.”

Hartikainen pohtii työturvallisuuden nykytilaa.

”Palloilutermeillä olemme oppineet torjumaan vastustajan laukauksia, nyt pitää pyrkiä muun muassa hyvällä suunnittelulla pääsemään tilanteeseen, ettei vastustaja pääse laukomaan lainkaan”, hän sanoo.


Monipuolinen tietolähde ja työväline

RatuPakki varmistaa, että kaikilla on yhteinen käsitys siitä, mitä ollaan tekemässä, miten ja millä aikataululla.

RatuPakki on työkalu talonrakennushankkeiden tuotannonsuunnittelun eri tehtäviin. Se tarjoaa käyttäjälleen uudisrakentamisen menetelmä-, menekki-, laatu- sekä turvallisuustiedot tiiviissä muodossa. Pakki sisältää 236 tehtäväkokonaisuutta. Ensi vuonna sisältöä täydennetään korjausrakentamisen tiedoilla.

RatuPakki tarjoaa tehtäväsuunnittelupohjan, jonka tarkoituksena on parantaa tehtävien ennakkosuunnittelua. RatuPakin tehtäväsuunnittelu korostaa aloitusedellytysten varmistamista sekä tiedon jakamista tekijöiden kanssa. Näin tehtävät pääsevät alkamaan suunnitellusti ja jokaisella osapuolella on riittävä käsitys tehtävän tavoitteista ja vaatimuksista.

RatuPakkia voi hyödyntää myös tarjouslaskennassa, aikataulusuunnittelussa, turvallisuussuunnittelussa, laadunvarmistuksessa ja työntekijöiden perehdytyksessä. Se sopii tietolähteeksi ja työvälineeksi työmaille, urakoitsijoille, tilaajille, rakennuttajille, suunnittelijoille, rakennusliikkeille ja opiskelijoille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RatuPakin käyttö kielii mestareiden ammattitaidosta”

Jätä kommentti

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi