Lähde: Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035 -tiekartta osa 1: Rakennetun ympäristön hiilielinkaaren nykytila www.rakennusteollisuus.fi/tiekartta
Järjestöjulkaisu

Viisi tärppiä vähentää rakentamisen päästöjä

Rakennetulla ympäristöllä on iso hiilijalanjälki, ja rakentajilla iso vastuu sen pienentämisestä.

Kirjoittaja(t)

Matka kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä on alkanut, ja sinne johdattaa vähähiilisen rakennusteollisuuden tiekartta. Vuoteen 2035 luotsaava kartta antaa myös käytännön ohjeita, miten ala voi vähentää päästöjään 66 prosentilla seuraavien 15 vuoden aikana.

Mitkä ovat tiekartan keskeiset viestit  rakennusyrityksille?

  1. Huomioi vähähiilisyys kaikessa suunnittelussa. Vähähiilisyys ei kuitenkaan saa vaarantaa rakennuksen laatua tai suorituskykyä. Suunnittelussa tulisi panostaa muun muassa muunneltavuuteen, korjattavuuteen, vaihdettavuuteen, uudelleenkäytettävyyteen, resurssitehokkuuteen, tilankäyttöön ja purettavuuteen.
  2. Suosi vähähiilisiä materiaaleja, mutta älä riskeeraa lopputuotteen elinkaarta. Muutokset elinkaaressa vaikuttavat päästöihin pitkällä aikavälillä paljon.
  3. Paranna rakentamisen materiaali- ja hiilitaselaskentaa. Rakentamisen kohdetason materiaali- ja energia­kirjanpito eivät nykyisellään mahdollista luotettavaa kasvihuonekaasupäästöjen seurantaa. Mitä et mittaa, sitä et voi johtaa.
  4. Huolehdi rakennusten energiatehokkuudesta ja sitä tukevasta talotekniikasta. Merkittävä osa rakennuskannan päästöistä syntyy käytöstä. Käytönaikaisiin päästöihin vaikuttavat mm. lämmitysenergian tuotantotapa, eristysratkaisut, sähköistys, oma energiantuotanto ja olosuhteiden optimointi tarpeiden mukaan. Olosuhteiden optimoinnissa ja kulutuksen seurannassa digitalisaatio mahdollistaa aivan uudenlaisen ajattelun.
  5. Vähennä työmaatoimintojen päästöjä: käytä biopohjaisia polttoaineita työkoneissa, suosi työkoneinvestoinneissa hyötysuhteeltaan ja tekniikaltaan edistyksellisiä koneita ja laitteita, hybridisoi ja sähköistä konekantaa.

Lisää Vähähiilisen rakennusteollisuuden tiekartasta osoitteessa rakennusteollisuus.fi/tiekartta

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Viisi tärppiä vähentää rakentamisen päästöjä”

Jätä kommentti

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi