Kuva: Jyrki Vesa
Järjestöjulkaisu

Rakennusala tarvitsee keinoja tuotetiedon hallintaan

Jos tuotetietojen etsimiseen netistä tuntuu hukkautuvan tuhottomasti aikaa ja pdf-tulosteiden tihrustaminen alkaa kyllästyttää, niin vaihtoehtokin olisi olemassa.

Kirjoittaja(t)

Olen kuluvan vuoden aikana sukeltanut syvälle rakentamisen tuotetiedon maailmaan. Tuotetieto tarkoittaa kaikkea sitä tietoa, jota meidän tulee tietää tuotteista, joista me rakennamme rakennuksemme. Asiaan perehtymisen myötä olen havainnut, että tuotetiedon hallinta ei ole Suomessa riittävällä tolalla rakennusteknisten tuotteiden osalta. Tietoja joudutaan etsimään ja keräämään useista eri lähteistä, jotta lakisääteiset ja rakennuttajan asettamat vaatimukset tuotetiedon hallinnasta täytetään. Tuotetiedon ajantasaisuudesta ei voida aina olla vakuuttuneita. Lisäksi tuotetiedon hallintaan liittyviin tehtäviin kuluu kohtuuttomasti aikaa.

Ratkaisun avaimet tuotetiedon hallinnan kehittämiseksi ovat kuitenkin jo olemassa. Rakennusteknisille tuotteille on valmis Rakennustiedon ylläpitämä alan yhteinen RT tuotetieto -palvelu. Tämän palvelun tulee olla se alan yhteinen tietosammio, johon tuotetoimittajat vievät kaiken tuotetiedon, ja josta se jaetaan eteenpäin tuotetiedon loppukäyttäjille. Kun tuotetieto on saatavilla yhdestä paikasta, vähenee esimerkiksi urakoitsijan tiedon etsimiseen ja hallintaan käyttämä aika merkittävästi.

LVI- ja sähkötuotteiden osalta samat haasteet on ratkaistu vastaavanlaisella kyseisten tuotteiden tuotetietopalvelulla. Siihen ratkaisuun ovat olleet tyytyväisiä tuotetoimittajat ja tiedon loppukäyttäjät. Se on siis mahdollinen ratkaisu myös rakennusteknisten tuotteiden osalta. Ilahduttavan moni tuotetoimittaja ja tiedon loppukäyttäjä onkin viime aikoina RT tuotetieto -palvelun löytänyt, mutta tilaa uusillekin tulijoille vielä on.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi