YIT:n työpäällikkö Oscar Grönholm pitää töiden visuaalista johtamista selkeänä ja toimivana menetelmänä. Kuva: Jyrki Vesa
Järjestöjulkaisu

Visio käytännöllisyydestä

Kaksikymmentä rakennusalan yritystä yhdessä tutkijoiden kanssa hahmotti alalle vision vuodelle 2030. Toisin kuin tällaisissa hankkeissa yleensä, keskeistä on tuottaa alalle uusia hyviä käytännön sovelluksia.

Kirjoittaja(t)

Hankkeita maailmassa riittää, mutta Building 2030 uskoo konkreettisiin tuloksiin ja alan kehittymiseen.

Apulaisprofessori Antti Peltokorpi oli ensimmäisten joukossa käynnistämässä Building 2030 -konsortion toimintaa Aalto-yliopistolla viisi vuotta sitten. Nyt hän johtaa toiminnan nimissä vuosittain tehtäviä tutkimushankkeita.

Tahtituotantoon luotetaan

Yksi konsortion rahoittama hanke tutki tahtituotannon ja hajautetun työnsuunnittelun vaikutuksia rakennusalalle. Hanke osoitti, että pienetkin muutokset vaikuttavat isosti.

”Tahtituotanto-hanke oli monelle yritykselle tärkeä sysäys. Se helpotti menetelmän kokeilua ja käyttöönottoa.”

YIT:llä löytyy vahva luotto tahtituotantoon. Nesteen entisen pääkonttorin lisärakennus Keilalampi, pyöreän atriumalueen ympärille kaartuva toimistorakennus Espoon Keilaniemessä, korjattiin viime vuonna kokonaan. YIT hyödynsi tahtituotantoa niissä toimistokerroksissa, joissa toisto ja sarjatyö olivat mahdollisia.

Työpäällikkö Oscar Grönholm ei ole säikähtänyt lean-ajattelun ja tahtituotannon saapumista työmaille.

”Pikemminkin ajattelen, että tahtituotanto on back to basics: 90-luvulla suunniteltiin työntekijöille tasaista työkuormaa ja materiaalien sujuvaa saatavuutta, nyt on käytössä vähän eri terminologia. Ei se tahtituotanto niin monimutkainen juttu ole. Tykkään itse tosi paljon käyttää työlistoja. On helppoa, kun kaikki työt on aikataulutettu viikon tai kuukauden osioihin.”

Uusista termeistä puheessa vilahtaa myös visuaalinen johtaminen. Ne ovat käytännössä aika yksinkertaisia asioita.

”Yhdessä kohteessa meillä on juuri käynnistymässä ilmanvaihtokanavien asennus, ja niitä on nyt tahdistettu printattuun pohjakuvaan värikoodeilla. Kollegalla on toisella työmaalla ollut konttorissa ja sosiaalitiloissa näytöllä tahtiaikataulu, josta kaikki näkevät yhtä aikaa, missä mennään. Tämäntyyppinen visuaalisuus ja tiedolla johtaminen ovat oleellisia juttuja rakennushankkeessa.”

Logistiikka mukaan tietomalleihin

Building 2030 on tutkinut myös logistiikkaa. Antti Peltokorpi toteaa logistiikan olevan tärkeä tekijä työn sujuvoittamisessa. Se on taas askel kohti yhteisen vision toteutumista.

”Logistiikkaratkaisut ovat nousseet yhä tärkeämmäksi aiheeksi rakentamisessa, kun halutaan hallita paremmin materiaalivirtoja ja mahdollistaa työn virtaus ahtaissa kohteissa kaupunkien keskustoissa.”

Ramirent Oy näkee logistiikassa paljon potentiaalia tuottavuuden parantamiseen – kunhan se potentiaali löytyy ja sitä hyödynnetään. Liian aikaisin toimitetut tavarakuormat vievät tilaa, tavaroita siirrellään turhan takia edestakaisin ja jotain saattaa silti puuttua.

Ramirentin kehityspäällikkö Nina Pirinen kehottaa miettimään käytännön ratkaisuja työmaakohtaisesti. Yhdellä työmaalla toimivat käytännöt eivät välttämättä sellaisenaan toimi kaikille.

”Esimerkkinä pelisäännöt hissien käytössä tai logistiikan keskittäminen tiettyyn aikaan päivästä. Näillä logistiikalle taataan työrauha, ja reitit ovat varmasti käytettävissä.”

Logistiikka kannattaa Pirisen mukaan sisällyttää myös kohteen tietomalliin.

”Isot ja hankalan muotoiset yksiköt vaativat reittisuunnittelua, ja se kannattaa huomioida työvaiheiden suunnittelussa. Mallinnus toimii tähän tarkoitukseen mainiosti”, Pirinen sanoo


Building 2030 muuttaa alaa luotettavaksi, kestäväksi ja käyttäjän tarpeita huomioivaksi

Yhteenliittymä tutkii ja pilotoi rakennusalaa, jotta ala olisi jatkossa yhä käyttäjälähtöisempi.

Building 2030 on kahdenkymmenen rakennusalan yrityksen ja Aalto-yliopiston yhteenliittymä, joka kokoontuu säännöllisesti pohtimaan rakennusalan tulevaisuutta. Tutkimushankkeet ja pilottiprojektit kerryttävät vähitellen uutta tietoa ja osaamista, tavoitteena on viedä ala kohti uutta visiota.

Visio on nyt valmis, ja sen mukaan tulevaisuuden rakentaminen on luotettavaa, kestävää ja käyttäjän muuttuviin tarpeisiin mukautuvaa. Rakentamisesta on tullut – jos ei vielä ole sitä ollut – innostava ala, jossa kehitys on tiukasti ajassa kiinni tai sitä edellä.

Visiointityötä on tehty vertailemalla kansainvälisiä esimerkkejä ja kopioimalla hyviä käytäntöjä muilta aloilta.

Tutkimuskohteina ovat olleet muun muassa tahtituotanto, suunnittelunohjaus, tuotetiedon hallinta ja logistiikkaratkaisut. Jotta hankkeet eivät jäisi teorian tasolle, tänä vuonna tutkitaan erikseen, kuinka piloteissa koottuja hyviä käytäntöjä konkreettisesti ja pysyvästi saadaan jalkautettua työmaalle.

Mitä tahtituotanto on?

Tahtituotannossa projekti jaetaan identtisiin työjaksoihin, jotka seuraavat toisiaan. Tuotantonopeus on yhdenmukainen koko jakson ajan. Tahtituotannon voima perustuu tuotannon standardointiin, eräkokojen ja puskureiden pienentämiseen sekä erinomaiseen tilannekuvaan.

Lisätietoja Aalto-yliopiston nettisivuilta www.aalto.fi/building-2030

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi