EcoUpin operatiivinen johtaja Lauri Törrö tutkii vihreää uusiomuovia. Ekovillan omista villakääreistä kerätty kierrätysraaka-aine pestään ja granuloidaan uusiokääreen raaka-aineeksi. Uusiomuovia käytetään Ekovillan omien asentajien puhallusvillapakkausten kääreenä. Kuva: Mikko Törmänen
Järjestöjulkaisu

Rakentamisen muovit green deal -sopimukselle vihreää valoa

Viisi rakennusalan toimijaa kertoo, miksi kalvomuovien uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen kannattaa yrityksissä panostaa.

Kirjoittaja(t)

Rakennusalan yritykset ja organisaatiot voivat liittyä rakentamisen muovit green deal -sopimukseen sitoumuksen tekemällä. Yksi ensimmäisistä mukaan lähteneistä yrityksistä on eristeitä valmistava Jackon Finland Oy. Myynti- ja markkinointijohtaja Tommi Palomäki toteaa, että vihreää siirtymää on tehty Jackon Finlandissa jo pitkään.

Kiinnostaa tilaajia

Sitoumuksen on tehnyt myös Teräsrakenneyhdistys, jonka toimitusjohtaja Timo Koivisto uskoo muovien korkean kierrätysasteen ja uusiomuovien ahkeran käytön olevan yrityksille jatkossa myös kilpailuetu.

”Kyllähän tilaajat saattavat vaatia sitä, että yritys on sitoutunut tiettyihin sopimuksiin, kuten vaikkapa rakentamisen muovit green dealiin. Se voi hyvinkin pian tulla osaksi hankintakriteereitä.”

Saint-Gobain Finlandin toiminnassa muovia käytetään muun muassa rakennustarvikkeiden ja -materiaalien pakkauksissa. Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen sitouduttiin, koska halutaan tehdä kaikki mahdollinen muovien kierrättämisen ja uudelleenkäytön edistämiseksi.

Isona toimijana Saint-Gobainilla on vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiserin mielestä jopa velvollisuus olla ympäristövastuullisuusasioissa alan suunnannäyttäjä.

Yritysten edustajien puheissa toistuu, että rakentamisen muovit green dealissa halutaan olla mukana tuomassa omaa näkemystä. Kuluvana vuonna toimijoilta kerätään tietoa, jota hyödynnetään tavoitteiden asettamisessa.

Vastuullinen toiminta ei tarkoita kontekstin ja muiden tärkein asioiden unohtamista. Kaiser muistuttaa, ettei pakkaus ole vain tuotetta suojaamassa, vaan siinä on tärkeää tietoa käyttäjälle. Tiedon merkitseminen on jopa lakisääteistä.

Myös Jackon Finlandin Palomäki pohtii, että tuotteen tulee pysyä myyntikuntoisena jälleenmyyjien varastoissa. Sen lisäksi pakkaus auttaa muun muassa tunnistamaan tuotteen.

Kierrätyksestä etua

Kierrätetystä materiaalista eristeitä ja geopolymeerejä valmistavan EcoUpin operatiivinen johtaja Lauri Törrö muistuttaa kierrätykseen menevän materiaalin kuljettamisen synnyttävän päästöjä ja tuovan kustannuksia. Myös EcoUp on sitoutunut sopimukseen.

”Kustannukset ja suhteelliset päästöt pienenevät, kun kuljetukseen tulevan kierrätysmateriaalin volyymi ja virrat kasvavat. Siinä piilee mahdollisuuksia laajentaa yritysten välistä yhteistyötä kaikkien hyödyksi”, Törrö pohtii.

Lujatalo tahtoo olla kestävän rakentamisen edelläkävijä. Kehitysjohtaja Tuija Schmidt toteaa työmailla tehtävän jo paljon rakennusmateriaalien pakkausmuovien kierrättämisen ja uudelleenkäytön edistämiseksi.

”Lajittelematonta sekajätettä syntyy edelleen, ja seassa on myös lajittelematonta muovia.  Myös muovien lajittelussa on parannettavaa. Usein ongelma on tilanpuute, työmaalla on vaikeuksia löytää sopivaa paikkaa usealle eri jäteastialle.”

Schmidt katsoo, että kierrätystä tulee kehittää systeeminä. Hän heittää palloa myös yhteiskunnalle.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi