Kuvat: Antti Knuutila
Järjestöjulkaisu

Infratöitä pintaa syvemmältä

Yllättävän moni infratyömaa ulottuu vedenpinnan alapuolelle. Työsukeltajan koulutusta on tarjolla Lohjan Luksiassa.

Kirjoittaja(t)

Kuplia nousee pintaan tasaiseen tahtiin, kun Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian sukellusalan koulutuksessa sukelletaan 50 metriin. Tällä paikalla vanhalla kalkkikaivoksella voisi sukeltaa 200 metriin asti. Luksia Lohjalla on Suomen ainoa työsukeltajien kouluttaja. Sukellusalan ammattitutkintoon johtaa kymmenen kuukauden koulutus.

Veden alla harjoitellaan monenlaisia töitä kuten rakennetarkastuksia, kuvaamista, rakentamista, hitsausta ja louhintaa. Koulutukseen hakijoita on vuosittain noin 30. Fyysisten ja psyykkisten testien jälkeen noin puolet hakijoista valikoituu mukaan. Rakennusalan osaaminen antaa hyvän lähtökohdan alalle.

Kouluttaja Jarno Seppäsen mukaan ammattitaitoisista työsukeltajista on kova kysyntä.

”Vedenalaisten rakenteiden tarkastukset, siltatyömaat, satamat, padot, kanavat. Töitä riittää. Meidän tehtävänämme on varmistaa ammattitaitoiset tekijät yrityksille. Ei riitä, että osataan sukeltaa, pinnan alla pitää osata tehdä myös töitä. Pelkistä kuplien tekemisestä ei kukaan halua maksaa.”

Pintamies ohjeistaa kallion panostusta harjoittelevaa sukeltajaa. Sukeltaja työskentelee pääosin pinnalta saatujen ohjeiden mukaan. Suomen vesille tyypillistä on huono näkyvyys.

Sukeltajan on oltava absoluuttisen terve

Finnsukelluksen toimitusjohtaja Pertti Koivuaholla on omakohtaista kokemusta työsukelluksesta monelta vuosikymmeneltä.

”Uralla on ollut lähes 800 hanketta. Mieleen ovat tietenkin jääneet ne suurimmat, kuten Kyrönsalmen pohjoinen silta Savonlinnassa. Vesisyvyys oli kalliopinnassa 22 metriä, ja anturoiden vaativissa valutöissä oli mukana kahdeksan sukeltajaa.”

Koivuaho on ollut mukana kehittämässä myös alan koulutusta ja pätevyysvaatimuksia. Sukeltajalta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin maan pinnalla työskenteleviltä rakentajilta.

”Oikeastaan tärkein ominaisuus on sellainen, johon toisinaan voi vähiten vaikuttaa: terveys. Jotta tähän työhön pystyy, pitää olla lähes absoluuttisen terve. Tämän jälkeen tärkeintä ovat asenne, ajattelu ja oppiminen, ja lopulta sitten ammattitaito ja osaaminen.”

Parasta työssä on haastavuus ja projektien erilaisuus.

”Tämä on usein rutiininomaista työtä, mutta mieleenpainuviakin kokemuksia kertyy. Sukellusvenereittien suunnittelu, sukellusveneen mukana sukeltaminen, Kaspianmerellä öljysatamassa tehdyt kuntotarkistussukellukset – etenkin öljyn ja kaasun kuljetusreitteihin liittyvät työt ovat palanneet viime aikoina mieleen vallitsevan maailmantilanteen seurauksena.”

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi