Järjestöjulkaisu

”Nyt menee talvikoneet kesäteloille”

Infrarakentaja löytyy sieltä, missä tapahtuu. Hän rakentaa, korjaa ja parantaa kaiken aikaa, tekee tarjouksia ja suunnittelee tulevaa. Missä hän on tänään? Otetaan selvää.

Kirjoittaja(t)

Salo, tiistai 17.5. klo 13.40

Puhelimessa: yrittäjä Janne Laamanen, TMI Janne Laamanen

Mitä kuuluu? Ihan hyvää kuuluu – ei ole suurempia murheita. Parhaillaan istun pyöräkuormaajassa ja teen puunlastauspaikan kevätsiivoustöitä Salon rautatieaseman kupeessa.

Töitä riittää? Kyllä niitä toistaiseksi on riittänyt. Harja-auto on ollut tähän asti tiiviisti käytössä. Vasta saatiin talviset katujen ja teiden kunnossapidot tehtyä ja viimeiset hiekoitussepelit harjattua. Nyt on pieni seesteinen hetki, kun laitetaan talvikoneet kesäteloille ja siirrytään uusiin töihin.

Kauanko olet yrittänyt? Heinäkuun alussa tulee 20 vuotta täyteen. Yksinyrittäjänä toimin, mutta kesällä tulee apujoukkoja tarpeen mukaan.

Meinaatko juhlia? Toivottavasti töiden merkeissä.

Ehditkö kesälomailla? Vähiin ovat jääneet lomat viime aikoina, mutta heinä-elokuun vaihteessa olisi tarkoitus lähteä viikoksi vaikkapa jokiristeilylle Eurooppaan.

Teetkö pitkää päivää? Aina ei selviä päivästä kahdeksassa tunnissa, mutta töitä tehdään silloin, kun niitä on. Kun jää vapaa-aikaa, puuhastelen vanhojen harrasteautojen parissa.

Miten kriisit ovat vaikuttaneet? Korona ei kauheasti vaikuttanut, mutta Ukrainan tilanne heijastuu joka paikkaan koko alalle. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet ja materiaalipula haastaa. Ilmapiiri on varsin varovainen esimerkiksi investointeja ajatellen.

Miltä kesän työtilanne näyttää? Lähden Haminaan rautatiehommiin. Olen suhteellisen luottavainen töiden jatkumista ajatellen, sillä tähänkin asti on töitä yhdelle miehelle riittänyt.

Joko grillikausi on korkattu? Uutta grilliä on kokeiltu kerran. Sitten kun grillataan, grilliin menee pihviä ja makkaraa – ja vähän kasviksiakin.

Kenelle seuraavaksi soitetaan? Soita Eerik Seitalalle Laitilaan, Lounais-Suomen Koneurakointi Oy:hyn.


Laitila, maanantai 23.5. klo 10.05

Puhelimessa: yrittäjä Eerik Seitala, Lounais-Suomen Koneurakointi Oy

Missä menet? Laitilassa olen – töitä harrastamassa, niin kuin yleensä. Parhaillaan teen viemärijoen perkausta. Tavoitteena on putsata oja, jotta saadaan vesi taas kulkemaan paremmin.

Mitä muuta on tekeillä? Pääsääntöisesti teemme maarakennustöitä, mutta talvella myös lumitöitä ja keväällä katujen harjausta. Parhaillaan on menossa kaapeliurakointia ja kunnallistekniikkaa. Ensi viikolla lähdetään Haminaan ratatöihin ainakin kuukaudeksi – samaan porukkaan Laamasen kanssa.

Kauanko olet yrittänyt? Noin vuodesta 2007. Töitä on riittänyt niin sanotusti tarpeeksi. Toistaiseksi työtilanne näyttää hyvältä, mutta mitä Ukrainan sota vielä tuo tulleessaan, sitä ei voi ennustaa.

Miten kriisit ovat vaikuttaneet? Ensin jännitettiin kaksi vuotta koronan vaikutuksia, mutta ei niitä oikeastaan tullut työmäärää heikentävästi. Sota sen sijaan vaikuttaa kaikkiin kustannuksiin kuten materiaalien ja polttoaineiden hintoihin.

Miten kriisit kestetään? Varmasti tulee suuria muutoksia. Esimerkiksi investointien tekeminen hankaloituu, kun ei tiedä, uskaltaako investoida vai ei, vaikka tarvetta olisi. Syksy ja talvi ovat arvoituksia.

Riittääkö tekijöitä? Työvoimapula on suuri ongelma eikä ylimääräisiä ole tarjolla, vaikka mistä kissojen ja koirien kanssa etsisi. Kilpailu osaajista on kovaa. Nuoria pitäisi saada enemmän opiskelemaan ja työllistymään oppisopimusten kautta. Tälläkin hetkellä meillä on yksi oppisopimuslainen.

Joko grillikausi on avattu? Onhan se. Pitäisi varmaan grillata vähemmän, mutta kun se maistuu niin hyvältä, niin tulee grillattua. Parhaita kesäherkkuja ovat kaslerpihvit ja herkkusienet aurajuuston ja pekonin kera.

Kenelle seuraavaksi soitetaan? Soita Tero Heinolle Maskuun, Koneurakointi Heino Oy:hyn.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi