Kuva: SRV
Järjestöjulkaisu

Huipulla tuulee

Korkealla rakentamisessa on omat etunsa mutta myös haasteensa. Pienistä ongelmista tulee korkealla helposti suuria, mutta varautumalla ja hyvällä asenteella niistäkin selvitään.

Kirjoittaja(t)

Kuka?

Olen Mika Kuukkanen, 36,  neljän lapsen isä Hyvinkäältä. Työskentelen SRV:llä vastaavana työnjohtajana As Oy Helsingin Lumo One -pilvenpiirtäjässä. Koulutukseltani olen rakennusmestari (AMK).

Millainen on työpäiväsi?

Aamun aloitan kello 6.00 kahvin keitolla ja valmistautumalla tulevaan työpäivään. Päivä koostuu palavereista, työmaakäynnistä ja ennakkoon valmistautumisesta. Ennakkosuunnittelu on tärkeä osa työpäivää, kuin myös yhteistyö eri osapuolten kanssa. Myös esimerkkinä toimiminen on tärkeä osa työtäni kaikilla osa-alueilla.

Millaista on rakentaa korkealla?

Korkean rakentamisen haasteet poikkeavat peruskerrostalorakentamisesta korkeuden, logistiikan ja olosuhteiden osalta. Näissä korostuu ennakointi ja ennakkosuunnittelu. Pienikin virhe moninkertaistuu tai pieni onnistuminen näkyy moninkertaisesti.  Helpottava tekijä on myös toistojen määrä, joka korostuu mitä ylemmäksi mennään. Eli kun opitaan toteutus, voidaan päästä vauhtiin ja viedä oppeja käytäntöön toistojen kautta, mikä perustuotannossa ”keskeyttää” oppimisen, kun mesta valmistuu. Sanonta ”huipulla tuulee” pitää paikkansa.

Millaisissa tilanteissa koet olevasi omassa elementissäsi?

Oma osaaminen korostuu järjestelmällisyydessä ja suunnitelmallisuudessa. Uusien asioiden läpivienti tiukassa aikataulussa sekä usko omaan tekemiseen ovat vahvuuksiani. Lumo Onen rungon kierron nopeuttaminen edellisiin pilvenpiirtäjiin verrattuna on tästä vahva esimerkki: kierto nopeutettiin noin runsaasta kahdesta viikosta yhteen viikkoon.  Tulevissa pilvenpiirtäjissä tätä on mahdollista myös tehostaa lisää.

Miten selvität hankalat tilanteet?

Tykkään olla kuskin paikalla ja pidän siitä, että asiat tehdään sovitusti. Poikkeamiin puutun jämäkästi. Haasteellisissa tilanteissa otetaan välittömästi istunto ja tuodaan osapuolet pöydän ääreen, jotta asiat saadaan ratkaistua heti ja päästään jatkamaan töitä eteenpäin. Tarvittaessa keskeytetään työt, jotta saavutetaan sovittu toimintatapa tai ratkaisu.

Mikä auttaa jaksamaan työssäsi?

Tärkeintä on se, että näen oman kädenjäljen ja pystyn jakamaan kokemuksiani. Haluan olla ylpeä omasta tekemisestäni.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi