Järjestöjulkaisu

Turvallisuusosaaminen on hankittava etukäteen ennen kuin mitään ehtii tapahtua. Parhaiten se onnistuu, kun oppiminen alkaa jo koulunpenkillä.

Kirjoittaja(t)

Metropoliaan rakennusalaa opiskelemaan saapuvista monilla on jo työkokemusta alalta, ja työturvallisuuden aiheet koetaan pääosin kiinnostavina. Tilanne on sama sekä päiväpuolen- että aikuiskoulutuksen monimuoto-opetuksen opiskelijoiden kohdalla.

Meillä ei ole aiemmin ollut opettajille käytössä kattavaa, yhdenmukaista ja ajantasaista opetuspakettia turvallisuudesta, vaan jokainen opettaja on koostanut opetusmateriaalin itse.

Nyt saatavilla olevaa uutta materiaalia voidaan hyödyntää jo heti opiskelun alussa talonrakennuksen perusteiden opintojaksossa, mutta yhtä lailla opettaja voi räätälöidä materiaalia omien tarpeidensa mukaan ja nostaa kulloinkin sopivia aiheita esiin opetuksen eri vaiheissa. Esimerkiksi turvallisuussuunnittelu löytyy aineistopaketista vasta vähän myöhemmin, mikä sopii hyvin, jos käy sitä järjestelmällisesti läpi.

Uusi turvallisuuden opetuspaketti istuu hienosti meidän työturvallisuuden opintojaksoon.  Materiaalissa on 21 aihealuetta, joista opettaja voi valita kulloinkin sopivat tunnille. Meidän opiskelijat sijoittuvat työelämässä pääosin työnjohtotason tehtäviin. Heidän kohdallaan nostaisin esiin turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun. Turvallisuus on asia,  jonka pitää lähteä jo suunnittelijan pöydältä. Riskit pitää arvioida etukäteen eri vaiheissa, että saadaan työt hoidettua turvallisesti. Lopputulos näkyy sitten kyllä työmaalla.

Materiaalissa on esimerkkitapauksia, ne tuovat hyvää konkretiaa ja kiinnostavat aina oppitunneilla. Niistä saadaan aikaan myös hyviä keskusteluja oppitunneilla.

Siisteys, järjestys ja muut ihan perusasiat ovat niitä mistä  turvallisuus lähtee. Henkilösuojainten käyttö pitää tuntea, kunhan  työmaalla kaikki muu on ensin hoidettu kuntoon. Turvallisuus ei ole pelkkää tekniikkaa, määräyksiä tai suojavarusteita. Kun asenne on kunnossa ja toiminta sen mukaista, menee turvallisuusoppikin perille ja valmistumisen jälkeen on kaikkien turvallista työskennellä rakennustyömaalla.

Opetusmateriaaliin voi tutustua ja sen voi ladata osoitteesta rakennusteollisuus.fi/opetusaineisto

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi