GRK Sverigen toimitusjohtaja Mika Mäenpää pienentää töissä päästöjä, ja päästää itse höyryjä urheiluharrastuksissa. Niihin kuuluu pitkien matkojen hiihto ja lenkkeily. Kuva Italiasta Val di Fiemmen stadionilta. Kuva: Mika Mäenpää
Järjestöjulkaisu

Kolme pointtia

Rakentamisen aikaisia päästöjä on vähennettävä. Miten se onnistuu, GRK Sverigen Mika Mäenpää?

Kirjoittaja(t)

1.

Työmailla päästöt vähenevät etenkin konekantaa sähköistämällä ja biopolttoaineisiin siirtymällä. Sähkökoneisiin siirtyminen vaatii valtavia investointeja, sillä ne maksavat vähintään tuplasti sen, mitä polttomoottorikäyttöiset. Uusiutuvista raaka-aineista lähellä tuotetut polttoaineet mahdollistavat ison päästösäästön nykykalustollakin.

2.

Yrityksillä on hyvä olla kannusteita päästövähennyksiin, mutta se edellyttää hankintojen kehittämistä. Esimerkkiä voisi ottaa Ruotsista, jossa urakoimme Trafikverketin pilottikohdetta E4 Persön–S. Råneå. Sitouduimme kohteessa tiettyyn hiilidioksidipäästötasoon, jonka pohjalta muodostui urakan hinta. Tavoitteena oli 418 tonnia CO2-päästöjä. Tavoitellun päästötason ylittämisestä seurasi sanktiota, ja alittamisesta tuli bonusta joka kilolta. CO2-vähennystä tuli lopulta yli 200 tonnia, eli noin 50 prosenttia tarjousvaiheen tavoitteesta.

3.

Pilotoitu malli kannusti tutkimaan ja oppimaan. Meillä oli kohteessa kaikissa koneissa liveseuranta polttoainekulutuksesta. Näimme konkreettisesti, mitä tyhjäkäynnin vähentäminen tarkoittaa. Käytimme myös ensimmäistä kertaa GRK:n itse tuottamaa biohiiltä. Käytimme vihreää asfalttia, valitsimme ekologisemman betonin ja raudoitusmateriaalin sekä tehostimme toimintoja. E4:llä pilotoidulla hankintamallilla päästöjen vähentäminen onnistuu yrityksen näkökulmasta kustannusneutraalisti.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi