Hämeen Ammattikorkeakoulussa HAMKissa käynnistyi tammikuussa 2023 maisemarakentamisen työnjohtajakoulutus. Koulutusoikeuden myönsi puolueeton henkilöpätevyyspalvelu FISE.
Ensimmäisten opiskelijoiden joukossa oli VRJ Länsi-Suomen vastaava työnjohtaja Anette Knuutila.
”Koulutus oli hyvä mutta hieman vajavainen. Tämä tietysti on ymmärrettävää, koska koulutus oli ensimmäinen laatuaan”, Anette arvioi koulutuksen antia.
”Koulutuksessa käytiin läpi esimerkiksi viestintää ja vuorovaikutusta sekä erilaisia urakkamuotoja. Laadunvarmistuksen, johtamisen ja työehtosopimuksen aineisto oli selkeästi teollisuusalaan soveltuvaa. Jäin kaipaamaan laajempaa näkökulmaa viherrakentamiseen.”
Noin kolmen kuukauden mittainen koulutus antaa maisemarakentamisen työnjohtajan pätevyyden. Se voi olla valtti niin yritykselle kuin työntekijällekin.
”VRJ:n yhteistyökumppanit saivat pätevöitymisestäni tiedon, ja yritys voi nyt kertoa sillä olevan maisemarakentamisen työnjohtoon pätevöitynyt henkilö. Toivon, että pätevöitymisestäni on minulle henkilökohtaisesti tulevaisuudessa paljonkin hyötyä”, Anette summaa.
Kolme vuotta VRJ:llä viihtynyt Knuutila on erikoistunut betonisen kannen päällisiin viherrakenteisiin.
”Erityisen ylpeä olen Tampereen Puuvillatehtaankadun kansirakenneurakasta. Projektin osat 1 ja 2 valmistuivat viime vuonna ja kolmas osa on valmis tänä vuonna. Urakka on isoin ja hankalin, joka minulla on ollut.”
”Jos on hoppu, sen näkee jäljestä”
Knuutila palkittiin Puuvillatehtaankadun urakasta vuoden viherrakentajana 2022. Perusteluissa mainittiin muun muassa, että kohteessa oli erittäin haastavia kansirakenteita ja se oli useassa osassa toteutettu.
Anetten hyvin hallittu esihenkilötyö, aikataulutus ja logistiikka olivat avainasemassa työmaan onnistumisessa.
”Laatu edellä mennään aina. Organisointi ja töiden suunnittelu takaavat, ettei tule turhanpäiväinen kiire, ja laatu säilyy työn jäljessä. Eri työmailla käydessäni huomaan, missä hankkeessa on tullut hoppu. Jälki ei ole silloin viimeisteltyä.”
Anette kokee, että luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja vähähiilisyys ovat viherrakentamisessa jo arkipäivää.
”VRJ:llä on kerran vuodessa työmaa, jossa käytetään pelkästään sähköisiä työkoneita ja -laitteita. Pihoja suunnitellessamme pohdimme vihreyden lisäämistä sekä monimuotoisuuden säilyttämistä ja jopa lisäämistä. IKEAn työmaalla Tampereella toimme esimerkiksi hyönteishotelleja piha-alueelle.”