Virtuaalinen työmaa ja keinoäly rikkovat yhteistyön rajoja ja luovat läpinäkyvyyttä – Tuomo Tiilikainen, digitaalisen liiketoiminnan kehitysjohtaja, Sweco

Kirjoittaja(t)

Tietomallintaminen on kiinteä osa suunnittelutyötä. Seuraavassa kehitysvaiheessa syntyy uusia ulottuvuuksia, voidaan puhua 7D-malleista, kun niihin liitetään rakentamisen elinkaaren kaikki vaiheet aikatauluihin, kustannuksiin, kohteen käyttöön ja ylläpitoon liittyen. Uusien teknologioiden tuleekin kyetä ratkaisemaan konkreettisia käytännön haasteita, joita rakentamiseen liittyy.

Virtuaalimallit tarjoavat jo nyt mahdollisuuksia loppukäyttäjien osallistamiseen, mutta pian rakentaminen tulee tapahtumaan älykkäissä verkostoissa. Rakentamisen eri elinkaarivaiheet yhdistyvät toisiinsa digitaalisten sovelluksien avulla.

Tiedon analysoimisen keinoin voidaan jo rakentamispäätöksiä tehdessä huomioida pitkän aikavälin näkökulmat, kuten esimerkiksi loppukäyttäjien muuttuvat tarpeet ja odotukset, liikkuvuuden kehittyvät suuntaukset sekä energiatehokkuuden kysymykset. Jakamistalouden suuntaukset voivat muuttaa rakennuksien omistamiseen liittyviä logiikoita, jolla voi osaltaan olla suurikin merkitys rakentamispäätöksien syntymiselle.

Suuret työmaat ovat niin monimutkaisia kokonaisuuksia, että niiden kokonaisvaltainen hahmottaminen ja hallinta on haastavaa. Asioiden ja muutoksien monikerroksisuus aiheuttaa niin moniulotteisia vaikutusketjuja, että niiden hahmottamisen tarvitaan tekoälyn apua. Tekoäly mahdollistaa myös erilaisten entä jos-analyysien tuottamisen. Tällä on varmasti merkittävä vaikutus rakentamisen absoluuttiseen laatuun, kun päätöksiä ja valintoja kyetään etukäteen simuloimaan digitaalisessa maailmassa.

Lisää aiheesta Rakennuslehtilavalla torstaina 11.10. klo 10.30.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Virtuaalinen työmaa ja keinoäly rikkovat yhteistyön rajoja ja luovat läpinäkyvyyttä – Tuomo Tiilikainen, digitaalisen liiketoiminnan kehitysjohtaja, Sweco”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi