Rakennusten aiheuttama hiilidioksidikuormitus on Euroopan Unionissa noin 40 prosentin luokkaa kaikista päästöistä. EBDP-direktiivin tehtävänä on ohjata julkisia rakentajia kohti parempaa energiatehokkuutta ja päästöjen vähentämistä koko rakentamisen arvoketjussa. Arki kuitenkin näyttäytyy toisenlaisena. "Elinkaarikustannuksia ei hirveästi mietitä, vaan tilaajat pyrkivät painamaan investoinnit mahdollisimman alas", toteaa Skanska oy:n kehitysjohtaja Ilkka Romo.

Skanskan Ilkka Romo: ”Elinkaarikustannuksia ei hirveästi mietitä”

Rakennusten aiheuttama hiilidioksidikuormitus on Euroopan Unionissa noin 40 prosentin luokkaa kaikista päästöistä. EBDP-direktiivin tehtävänä on ohjata julkisia rakentajia kohti parempaa energiatehokkuutta ja päästöjen vähentämistä koko rakentamisen arvoketjussa. Arki kuitenkin näyttäytyy toisenlaisena. ”Elinkaarikustannuksia ei hirveästi mietitä, vaan tilaajat pyrkivät painamaan investoinnit mahdollisimman alas”, toteaa Skanska oy:n kehitysjohtaja Ilkka Romo.

Kirjoittaja(t)

Vuoden alussa astui voimaan direktiivin rakennusten energiatehokkuudesta (EBDP) 9. artikla, joka velvoittaa kaikkien viranomaisten käytössä olevien rakennusten olevan lähes nollaenergiataloja. Samoin vuoden 2021 alusta lähtien, kaikkien uudisrakennusten tulee olla lähes nollaenergiataloja.

 Uudistettu hankintalaki kannustaa elinkaarimallin käyttöön kilpailutuksissa, mutta perinteiset dynaamiset sekä kokonaistaloudelliset tarjousmallit ovat pitäneet pintansa. Tämä johtuu siitä, että yhtenäisiä ohjeita elinkaarikustannusten arvioimiseksi rakennusalan tarjouskilpailuissa ei ole vielä saatavilla: työ on kesken niin Euroopan Unionissa kuin kotimaassakin. Esimerkiksi elinkaaren aikaisen ympäristöystävällisyyden mittaamiseen ei ole löydetty vielä yhtenäisiä laskennan malleja. Hinta on vieläkin vahvassa asemassa julkisten hankintojen kilpailutuksissa.

”Kilpailu on kovaa. Isoja voittoja ei tehdä tässäkään suhdanteessa”, kertoo Romo.

Elinkaaren aikaisten kustannusten arviointi olisikin koko toimialaa tervehdyttävä tapa kilpailutuksiin. Nyt vallalla oleva hintaohjaus ei myöskään sovellu Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, mikäli se hidastaa rakennuskannan kehittymistä.

Video on kuvattu Rakentamisen Laatu RALA ry:n järjestämässä paneelissa kesällä 2018.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Skanskan Ilkka Romo: ”Elinkaarikustannuksia ei hirveästi mietitä””

  1. Julkisten hankintojen kilpailutusta koskeva lainsäädäntö on tehnyt tilaajista varovaisia, tarvitaan juristin koulutus poikkeavien ehtojen määrittämiseen.

  2. Rakennuksia kyllä luokitellaan, ja investointilaskentaa tehdään, mutta LCA on aika harvinaista, siitä kyllä on standardejakin, kun ensin edes investointien LCC-laskenta. Ilmeisesti katsotaan, että kustannuslaskenta korvaa investointilaskennan.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi