Työmaalla raikaa hiljaisuus

Rakentamisen arvoketju on pitkä ja monipolvinen. Tämä tekee muilla toimialoilla itsestäänselvyytenä pidetyn viestinnän hankalaksi.

Kirjoittaja(t)

Arkkitehti Risto Huttunen Huttunen-Lipasti Arkkitehdit oy:stä kertoo esimerkin: ”Kysyin yhdellä työmaalla, ovatko suunnittelija ja urakoitsija missään vaiheessa käyneet kuvia läpi yhdessä.” Vastaava mestari sanoi, että eivät olleet. Kommunikaation ongelmat nousivat esiin myös viime kevään Työmaan laatu –kyselyssä.

Kommunikaation heikkouteen on esitetty syyksi kustannusten kasvun pelkoa. Tämä ei kuitenkaan Rakentamisen Laatu RALA ry:n toiminnanjohtaja Tuula Råmanin mukaan ole todellinen asia.

”Katsotaan pientä siivua kun pitäisi katsoa kokonaisuutta. Tuo on osaoptimointia, jolloin kyse ei todellisuudessa ole kustannuksista.”

Samaa mieltä kustannuskysymyksestä on arkkitehti Huttunen. ”Vaikka kymmenen tuntia oltaisiin käyty läpi se, miten homma tehdään, niin kuinka monelta virheeltä oltaisiin vältytty?”

RALAn ja Rakennusliiton viime vuoden keväällä teettämä kysely kertoi myös, että kommunikaatio ja sen puute ovat yksi tekijä rakentamisen laadun kehityksen esteenä. Huttusen mainitsemat puutteet suunnitelmien läpikäynneissä ja ajantasaisessa saatavuudessa sekä liian vähäinen informaatio ovat olleet totta työmailla jo pitkään. RALAn Råman painottaakin kokonaisuuksien hallinnan tärkeyttä, jonka avulla rakentamisen laatua voidaan hallita sekä pyrkiä jatkuvaan parantamiseen.

Johtava asiantuntija Marianna Tuomainen Helsingin kaupungilta, Veijo Käyhty Sanoma Tekniikkajulkaisuilta ja arkkitehti Risto Huttunen keskustelivat rakentamisen konseptoinnista Rakentamisen Laatu RALA ry:n järjestämässä paneelissa kesällä 2018.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työmaalla raikaa hiljaisuus”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi