Uutuustuotekilpailun voiton vastaanotti YT21:ssä Risto Aitto-oja, Simo Perttunen, Kari Sarkonen ja Satu Hyötylä. Tänä vuonna Jokisen innovointi Nokian veden kanssa tuotti hapetuskaivon pesurin, joka hapettaa ja pesee samaan aikaan. Kuva: Anu-Liina Ginström
Järjestöjulkaisu

Innovatiivinen YT-näyttelykonkari

INFRAn jäsen Maanrakennus Jokinen Oy voitti edellisessä Yhdyskuntatekniikka-näyttelyssä Uutuustuotekilpailun Kaivojen elvytyspalvelullaan. Kiitos asiantuntevan henkilöstön.

Kirjoittaja(t)

KAIVOJEN TUKKEUTUMINEN on yleinen ongelma Suomen vesilaitoksissa. Liuenneen raudan ja mangaanin saostuessa kaivon rakenteisiin ja kaivon ulkopuoliseen maaperään aiemmin hyvätuottoisen kaivon tuotanto laskee asteittain ja lähes huomaamatta.

”Malli kaivojen elvytykseen on haettu Saksasta, ja sitä on kehitetty Suomen oloihin sopivaksi.” Maanrakennus Jokisen työpäällikkö ja kaivojen saneerauksesta vastaava Kari Sarkonen kertoo.

Maanrakennus Jokinen on hakenut palvelulle hyödyllisyysmallisuojan eli ”pikkupatentin”. Hyödyllisyysmalli antaa Suomessa tuotesuojan palvelulle kymmeneksi vuodeksi.

”Suomessa on paljon puhdistuksen tarpeessa olevia kaivoja. Palvelulle on ollut runsaasti kysyntää, vaikka sitä ei ole juurikaan ehditty markkinoida. Onneksi olemme palkanneet uusia nuoria työntekijöitä.”

MAARAKENNUS Jokisen päätuote on siiviläputkikaivot. Yritys saneeraa myös vedenottamoita sekä tekee pohjaveden alennuskaivoja ja kaasunkeräyskaivoja jätteenkäsittelyalueille.

”Teemme myös jonkin verran perusmaarakennusta lähialueilla, yrityksen toimitusjohtaja Satu Hyötylä sanoo.

50-vuotiaalla yrityksellä on pitkäaikaisia työntekijöitä, joilla on vankka asiantuntemus.

“Suomesta ei löydy sellaista koulua, joka valmistaisi tämän alan vaativiin töihin. Kun omaa perustaidot, loput oppii töiden parissa.”

Maanrakennus Jokisella työntekijät ovat suurelta osin reissutöissä, joissa työpäivät voivat venähtää pitkiksi.

“Onneksi työmaat ovat usein lyhyitä. Maksamme myös kilpailukykyistä palkkaa ja pyrimme joustamaan esimerkiksi työajoissa, jos se vain on mahdollista. Jousto toimii siis molemmin puolin”, kertoo Satu.

YLI 30 vuotta INFRAn jäsenenä ollut yritys on osallistunut Yhdyskuntatekniikka-näyttelyyn useasti.

”Olemme mukana ihan jo näkyvyydenkin takia. Siiviläkaivoja ei tarvita joka vuosi. Kun tarvitaan, on hyvä, että yritys on muistissa”, Hyötylä kertoo.

”Jos tekee kunnille tai julkiselle sektorille töitä, kannattaa olla mukana YT-näyttelyssä. Siellä ne ostoista päättävätkin ovat”, täydentää Sarkonen.

OSALLISTU Yhdyskuntatekniikka-näyttelyyn Jyväskylässä 10.–11.5.2023. Lisäinfoa: yhdyskuntatekniikka.fi.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi