Kuvat: Tero Heino ja Ilkka Vallunen
Järjestöjulkaisu

Joko on joulu yrittäjän mielessä?

Infrarakentaja löytyy sieltä, missä tapahtuu. Hän rakentaa, korjaa ja parantaa kaiken aikaa, tekee tarjouksia ja suunnittelee tulevaa. Missä hän on tänään? Otetaan selvää.

Kirjoittaja(t)

Lieto tiistai 15.11. klo 12

Puhelimessa: yrittäjä Tero Heino, Koneurakointi Heino Oy

Missä menet? Työmaalla Liedossa koneen puikoissa. Työn alla on iso logistiikkahallihanke, jonka maarakennus- ja louhintaurakasta olemme vastanneet.

Riittääkö töitä? Meillä on täystyöllisyys, mutta jonkin sortin hiljentymistä alalla on havaittavissa. Tarjouspyyntöjä tulee, mutta ei ihan entiseen malliin. Mittavia hankkeita, kuntatekniikkaa, louhintaa ja paalutusta on parhaillaan menossa muun muassa Maskussa, Liedossa, Kaarinassa, Turussa ja Raisiossa. Huolta aiheuttaa juuri nyt polttoaineen hinnan nousu.

Löytyykö tekijöitä? Meiltä on noin 30 aliurakoitsijat mukaan lukien. Maarakentajia on saatu ihan mukavasti, mutta ammattitaitoisista konekuskeista on pulaa.

Riittääkö alan vetovoima? Alalle tulee nuoria, mutta kun tullaan pystymetsästä, on vaikea tarttua töihin suoraan koulunpenkiltä, jos ei ole käytännön kokemusta polkupyörää suuremmasta koneesta. Asenteesta ja innosta on aina apua, mutta työmaalle on paha mennä harjoittelemaan. Jokaisen potentiaalisen nuoren kuitenkin pitäisi löytää alalta paikkansa.

Entä pitovoimaa? Meillä on hyvä porukka, joka on pysynyt aika hyvin. Arvostamme joustavuutta puolin

ja toisin, kuuntelemme, keskustelemme ja annamme vapauksia tehdä töitä omalla parhaalla tavalla.

Oma yrittäjätaustasi? Yritys on perustettu armeijassa metsäleirillä 22 vuotta sitten. Siitä saa olla kiitollinen, että hyviä töitä, työnjohtajia, työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita riittää. Yrittäjänä teen pitkää päivää, mutta ei tässä tunteja lasketa. Yrittäjyys on oma valintani.

Joko on joulu mielessä? Ei vielä, mutta pikkujouluristeily on. Tytär (8 v.) on tehnyt pitkän kirjeen joulupukille, joten se on parasta pitää mielessä.

Kenelle seuraavaksi soitetaan? Soita Ilkka Valluselle Koneurakointi Vallunen Oy:hyn.


Turku torstai 17.11. klo 11.30

Puhelimessa: yrittäjä Ilkka Vallunen, Koneurakointi Vallunen Oy

Mitä kuuluu? Ihan hyvää kiitos työmaalle, vaikka muu maailma onkin oma lukunsa. Lounas on syöty ja työt jatkuvat.

Millainen on työtilanne? Nykyinen työmaa Turun Samppalinnassa on pitkäaikainen. Muitakin työmaita on mukavasti käynnissä Turussa ja lähialueilla. Teemme talopohjia ja kaikkea muuta laidasta laitaan. Samalla valmistaudumme tulevaan laittamalla kalustoa kuntoon ja toivomalla kunnon talvea, jotta pääsisimme tekemään kunnossapitotöitä.

Mitä alalle kuuluu? Itselläni on noin 12 vuoden kokemus, josta kahdeksan vuotta yrittäjänä. Kyllä ala on muuttunut aika paljon. Erityisesti kulupuoli on noussut viime aikoina, mikä vaikuttaa kaikkien toimeentuloon. Tällä hetkellä ei uskalla tehdä isompia investointeja, joten nykyisellä kalustolla mennään. Onneksi se on hyvä ja toimiva.

Onko alalla vetovoimaa? Tulin aikanaan alalle nuoruuden innosta, sillä olen kasvanut koneiden ja laitteiden parissa. Tänä päivänä uusia osaajia pitäisi kouluttaa enemmän ja saada heitä työmaille harjoitteluun. Ala tarjoaa vaihtelevia töitä: tällä viikolla tehdään yhtä ja toisella jotain ihan muuta. Jos koneet ja laitteet kiinnostavat, se on hyvä lähtökohta, mutta parhaiten oppii tekemällä.

Entä pitovoimaa? Tärkeintä on kiinnostus alaa kohtaan sekä työntekijöistä huolehtiminen.

Teetkö pitkää päivää? Yleensä aamusta iltaan ja välillä myös viikonloppuisin. Lomailu ja harrastaminen ovat harvinaista herkkua, mutta itsepä olen urani valinnut. Talvella vapaapäiviä tulee vietettyä lumisateiden välillä.

Joko on joulu mielessä? Ei erityisesti, sillä en ole mikään jouluihminen. Eniten odotan hyvää ruokaa: kinkkua sekä peruna- ja porkkanalaatikkoa.

Kenelle seuraavaksi soitetaan? Soita Maskuun Marko Marelalle Maanrakennus Marela Oy:hyn.

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi