Kuvassa Mikaela Aaltonen (vas.), Antti Astrén ja Pekka Lyytikäinen. Kuva: INFRA ry
Järjestöjulkaisu

”Kysymyksiä tulee vuosi vuodelta enemmän”

Hyvä tapa herättää into infraan on tarjota mahdollisuus kokeilla alan töitä. Mikä työnantajia mietityttää nuorten palkkaamisessa?

Kirjoittaja(t)

Lakimies Mikaela Aaltonen, INFRAn lakitiimi

”Yrityksistä kysellään, millaista työtä nuorella saa teettää, mitä työaikoja tulee noudattaa ja mikä olisi oikea palkka. Lainsäädäntö kieltää tiettyjen vaarallisten töiden teettämisen alaikäisellä, eikä yötyötäkään voi tehdä, mutta kyllä sopiviakin tehtäviä aina löytyy. Usein resurssipula hankaloittaa nuoren palkkaamista, kun sesonkiaikaan ei ole aikaa ohjata kokematonta työntekijää. Tilaajiltakin voi tulla vaatimuksia esimerkiksi työmaalle pääsyn ja pätevyyskorttien suorittamisen osalta. Itse korostan aina työsuojelua: nuori pitää perehdyttää työhön huolellisesti. Työturvallisuusasiat on käytävä nuoren kanssa ajatuksella läpi ja huolehdittava suojavarusteista. Mielestäni kysymyksiä nuorten palkkaamisesta tulee vuosi vuodelta enemmän. Uskon, että erilaiset palkkaamismuodot, kuten tutusta ja tienaa -tyyppiset kampanjat ovat madaltaneet nuorten palkkaamisen kynnystä.”

Toiminnanjohtaja Antti Astrén, INFRA Häme ja INFRA Keski-Suomi

”Etenkin pienissä yrityksissä hankaluutena on aloittelijan ohjaaminen ja opastaminen. Se vie yhden henkilön työpanoksen. INFRAlla on tehty työnantajille erittäin hyvä opas nuorten palkkaamisesta. Kun ja jos sen päälle herää lisäkysymyksiä, neuvon ottamaan rohkeasti yhteyttä alan oppilaitoksiin tekijöiden löytämiseksi, tai kysymään lisää vinkkejä alueen toiminnanjohtajalta. Esimerkiksi INFRA Hämeen alueella on kaikilla opintoasteilla useampikin hyvä oppilaitos, joissa opetus on laadukasta. Tampereen ammattikorkeakoululla on maan laajuinen maine infrasektorin kouluttajana. Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan alueella on myös erinomaiset mahdollisuudet työllistyä, ja täältä on helppo käydä töissä infrahankkeissa ympäri Suomen.”

Toiminnanjohtaja Pekka Lyytikäinen, INFRA Pohjois-Savo ja -Karjala

”Kova sääntely vaikeuttaa työelämään tutustumista infra-alalla ja jopa ammattiin opiskelevien nuorten harjoittelua työmailla. Kun vielä urakkakilpailut ovat tiukkoja eikä urakoiden sisään ole rakennettu mahdollisuuksia harjoittelupaikoille, yrityksillä tai hankkeilla ei ole varattuna resurssia nuorten ohjaamiseen. Toivonkin työn tilaajien ja alueiden yrittäjien ja oppilaitosten välille yhteistyötä hankintamenettelyjen kehittämiseksi niin, että nuorille tulee lisää mahdollisuuksia harjoitella infrahankkeissa. Tulijoita olisi; Ylä-Savon ammattiopiston ja Riverian infra-alan opinnot ovat vetovoimaisia. Ensisijaisia hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja. Amk-opintojen vetovoima on hyvä Savoniassa. Koulupudokkaista kannan huolta; käsistään taitavia nuoria ei saa jäädä työelämästä sivuun. Löytyisikö polku opintoihin ja töihin vaikka infrasta?”

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi