10 vinkkiä Porin Karjarannan asuntomessuille – katso mikä on energiatehokkain talo

Rakennuslehti keräsi mielenkiintoisimmat kohteet Porin asuntomessuilta, jotka kestävät elokuun alkupuolelle asti.

1) Kohde numero 1, Villa Luoto

Siklatilojen rakentamasta ikääntyneiden palvelukodista voi etelän grynderikin katsoa mallia, kuinka pienistä asunnoista saa kalustettavia onnistuneella tilasuunnittelulla. Avainsanana on huonetilojen miellyttävän neliömäisyys.

Siklatilat rakensi ikääntyneiden palvelutaloon 54 pienasuntoa. Kuva: Petri Kivinen

PAVE Arkkitehtien Pave Mikkonen on onnistuneen arkkitehtisuunnittelun takana.

Tehostetun palvelun asunnot ovat 21 neliömetrin kokoisia ja itsenäisen asumisen asunnot 28,5 ja 31 neliömetriä.

U:n muotoinen rakennus kiertyy sisätilan ympärille. Sisäpiha tarjoaa asukkaille turvallisen, esteettömän ja suunnitelmista päätellen myös esteettisen ja toiminnallisen ulkoilutilan, joka liittyy naapuriin tulevan kerrostalon ulkotiloihin.

2) Kohde numero 2, Älykoti

Telian Älykodiksi nimetyllä yli 300 neliön osastolla voi tutustua tulevaisuuden asumisen älyä sisältäviin laitteisiin tai lähteä vaikka virtuaalimatkalle. Älykodissa voi tutustua muun muassa älyvaloihin, -lukkoihin ja -peiliin sekä liikesensoreihin, vesivuotojärjestelmään ja kodin tietoturvaan.

Osastolla voi jutella myös Googlen Home- ja Amazonin Echo-älykaiuttimille, joilla kodin älyjärjestelmiä voi ohjata.

Osasto kuin alleviivaa sitä, että Porissa on näytteillä aiempaa enemmän kohteita, joissa on otettu käyttöön älykkäitä automaatiojärjestelmiä. Ne parantavat asumisviihtyvyyttä ja lisäävät mahdollisuuksia energiatehokkaaseen asumiseen.

3) Kohde numero 4, Pohjanvalo

Talovalmistaja Fiskarhedenvillan rakennuttamassa talossa on messutalojen pienin E-luku (63). Talon energiatehokkuusluokka on A. Talo on tehty CLT-puuelementeistä.

Laatikkomaisessa ja tasakattoisessa talossa on kulmia ja useita korkeita ikkunoita. Sisätiloissa näkyy, että taloa on pienennetty reippaasti talovalmistajan perustalomallista ja tilasuunnittelun hionta on jäänyt osittain kesken.

Talon sijainti on yksi messujen parhaista joenrannan tuntumassa.

4) Kohde numero 7, Tähti

Talo on rakennettu monialaisen ammatillisen oppilaitoksen opiskelijatyönä platform-menetelmällä. Se erottuu muista messukohteista värikkyydellään niin ulkoa kuin sisältäkin.

Kohteessa on vanhan rakennuksen tunnelmaa, jota luo esimerkiksi erillinen pihasauna. Pihapiirin elämyksellisyyttä korostaa kasvihuone, joka toimii samalla porttina pihaan.

5) Kohde numero 16, Bunkkeri

Shellin entisen asuin- ja autovajarakennuksen kunnostuksessa asuinkäyttöön näkyy rakennuttaja Juha Heinon intohimo entistämiseen. Hän on entisöinyt työkseen taloja ja vanhoja huonekaluja.

Intomielinen ja idearikas uusi omistaja on loihtinut resuisesta talosta mielenkiintoisen ja kauniin asunnon. Erikoiset tilat on muokattu kauniiksi, epätavalliseksikin kodiksi, kun väliseiniä on purettu ja asuntoja yhdistelty alakerrassa.

Shellin entiseen asuin- ja autotallirakennukseen syntyi rakkaudesta entisöintiin kaunis asunto. Kuva: Petri Kivinen

Rakennuksen lisäulottuvuus on iso autotalli, jonka käyttö haastaa mielikuvituksen. Onko kyseessä ”se miehen tila”, jota kukin mies voi käyttää omalla tavallaan?

Heinon mottona korjaamisessa on ollut, että jos ei voi piilottaa, täytyy korostaa.

6) Kohde numero 18, Kotoisa

Pitkästä puutavarasta rakennettu hartiapankkikohde edustaa tyyliltään nykyistä laatikkomaista tasakattotyyliä. Se ei ole messujen ainoa tasakattoon luottava rakennus. Julkisivut ovat rapattuja. Lämpöä julkisivuun tuo puupanelointi.

Talon terassit ovat sisäänvedettyjä. Talon energiatehokkuusluokka on A, ja se lämpiää maalämmöllä.

Sauna on sijoitettu toiseen kerrokseen, autotallin päälle. Käynti saunaan on katetun terassin kautta.

7) Kohde numero 20, Casakivi

Kaksilapsiselle perheelle suunniteltu koti on yksitasoinen, ja siellä on paljon avaraa tilaa. Talon korkeimmassa kohdassa on nykytrendin mukainen yhtenäinen keittiö- ja olohuonetila. Olohuoneen lasiliukuseinä avautuu suojaisaan pergolaan, joka jatkaa tilantuntua ulos.

Talon valaistusta ja kulunvalvontaa voidaan ohjata huoneisiin sijoitettujen kosketusnäyttöjen ja mobiililaitteiden kautta. Perheen teinien toiveet on huomioitu valaistuksessakin.

Energiatehokkuusluokka A:han kuuluvan talon katolla on aurinkosähköjärjestelmä, jonka avulla voidaan täyttää osa talon sähköntarpeesta. Lämmitykseen ja jäähdytykseen käytetään geoenergiaa.

8) Kohde nro 23, Luoto

Asuntomessujen ainoassa hirsitalossa näkyy asukkaiden varma tyylitaju sekä tilajärjestelyissä, materiaaleissa että sisustuksessa.

Yksinkertaiseen rakennusmassaan on mutkattomasti sijoitettu sopusuhtainen asunto. Olohuoneen ja keittiön yhdistelmä on avara ja mittasuhteiltaan miellyttävä. Korkea ikkunaseinä ja vino pulpettikatto tasapainottavat noin 50 neliömetrin tilaa. Näyttää siltä, että kalusteryhmät ja asumisen toiminnat ottavat luontevasti sijansa huoneessa.

Omistajien kädenjälki näkyy Luodossa. Kuva: Petri Kivinen

Monipuoliset tekniset ratkaisut ovat olleet asukkaiden kiinnostuksen kohteena. Luodon teknisiä laitteita ohjataan ABB:n Free@home-järjestelmän avulla. Se on suljettu järjestelmä ja siihen on liitettävissä tulevaisuudessa pelkkää viilennystä varten hankittu Boschin ilmalämpöpumppu ja pesukone sekä kuivausrumpu. Myös äänentoistojärjestelmän kaiuttimia ja uima-altaan allastekniikkaa voidaan ohjata järjestelmän avulla.

Asumismukavuutta lisäävät sääasema ja sähkökäyttöiset verhot. Säätietojen perusteella ohjataan esimerkiksi verhoja. Järjestelmä tunnistaa myös tilanteen, jossa talon asukkaiden matkapuhelimet eivät ole enää kotivyöhykkeellä. Silloin talotekniikka säädetään poissa-tilaan ja esimerkiksi verhot voidaan pitää kiinni.

Talon lämmitysjärjestelmäksi valittiin ilma-vesilämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys. Uima-altaalla on oma ilma-vesilämpöpumppunsa. Energiaa säästetään lisäeristyksellä ja aurinkosuojapeitteellä. Lisäksi allas on sijoitettu pihan suojaiseen kulmaan.

9) Alueen puutaloperinteeseen nojaava asemakaava

Karjarannan asuntomessujen asemakaava jatkaa Porin puutaloalueiden kaavoitusperinnettä ja sen teemastoa. Reposaaressa 10 vuotta sitten pidettyjen loma-asuntomessujen ja Karjarannan alueet ovat kuin sisaruksia.

Suljettu ja rojuinen entinen teollisuusalue Kokemäenjoen rannalla on rakennettu kerralla valmiiksi asuntoalueeksi. Asukkaat saavat etuoikeuden nauttia mahtavasta virrasta ja sen luonnonympäristöstä. Kaupunkilaisille syntyy samalla mielenkiintoinen uusi ulkoilureitti.

Pientalotonttien asemakaava perustuu kampamaiseen katuverkkoon. Pihakadut päättyvät jokirannan kevyen liikenteen väylään ja puistonauhaan, jossa kauniit pengerrykset, porakiviterassit ja istutukset ovat osa laadukasta rakennettua maisemaa.

Pihakatujen kummallakin puolella on neljä omakotitaloa, jolloin katujen väliin muodostuu kahdeksan rakennuksen ryhmiä.

10) Hulevesijärjestelmä

Kokoojakadun hulevesiratkaisu. Kuva: Petri Kivinen

Asuntomessujen kokoojakadun varrella on hulevesien viivytysaltaita ja pysäköintiruuduissa imeyttävä pinta. Jokitörmän ja tonttien väliin jäävä viheralue toimii myös hulevesien käsittelyalueena.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “10 vinkkiä Porin Karjarannan asuntomessuille – katso mikä on energiatehokkain talo”

 1. Käykääpä asuntomessualueilla vuosi-pari messujen jälkeen. Tampereen Vuores on onnetonta katseltavaa. Hutiloidenn äkkiä rakennettu ja sitten huoltamatta jätetty. Puu ei sovi suomalaisille kiinteistönomistajille julkisivuihin.

  Suomessa tulisi määrätä vuosikatsastus ja huoltopakko kaikille kiinteistöille.

 2. Ei tartte Porinkaan tapauksessa odottaa kovin pitkään…
  – Hulevesiasiat pahasti pielessä… kadut ja pihamaat umpeen asfaltoituja, yksi ainoa kaivo per katu, ei paikkoja lumenauraukselle tai sulamisvesille reittejä… aika kamalaa jälkeä alkaa jo ensi keväänä syntymään.
  – Mustaa ja muita tummia puuosia kovassa auringonpaisteessa, ei ole hääviä näiden hoitaminen
  – WC:issä ei ole lattiakaivoja!
  – Niitä Unidrainin rimpulakaivoja on ilmeisesti pakollisena?
  – liesituulettimien asemasta on kaiken maailman virityksiä, pääosa koittaa imea käryjä alaspäin lieden läpi tai edestä ja kierrättää ilman takaisin huoneilmaksi!
  – Ilmanvaihdon riittämättömyys ja varsinkin jäähdytyksen sekä rakenteellisen aurinkosuojauksen puuttuminen lähes kauttaaltaan hämmästytti suuresti. Kauniita verhokkeita oli kyllä viritelty, mutta pääosin tummia sävyjä jotka roikkuivat sisäpuolella, joten kyllä lämpöä ainakin tulee riittämään.

Jätä kommentti