Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämissopimukset astuvat voimaan syyskuun alusta
Valtion, pääkaupunkiseudun kaupunkien sekä Tampereen, Turun, Lahden, Jyväskylän, Oulun, Joensuun ja Kuopion kaupunkien sopimukset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisestä astuvat voimaan syyskuun alussa. Valtion ja kaupunkien yhteisrahoituksella toteutetaan vuosina 2008-2011 noin 80 hanketta pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi. Pääsääntönä on, että kustannukset jaetaan puoliksi valtion ja kaupunkien kesken.

Valtioneuvosto hyväksyi helmikuussa pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman, jonka tavoitteena on puolittaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2011 mennessä sekä tehostaa asunnottomuuden ennaltaehkäisyä. Maassamme on noin 2 500 pitkäaikaisasunnotonta, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä.
Valtion ja kaupunkien sopimukseen kuuluvissa hankkeissa mukana olevat kaupungit ovat kuluvan vuoden aikana laatineet yksityiskohtaiset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaan liittyvät toimeenpanosuunnitelmat. Valtion ja kaupunkien sopimuksen mukaisten hankkeiden avulla voidaan turvata ohjelman tavoite 1 250 asunnon ja tukiasuntopaikan hankkimisesta pitkäaikaisasunnottomille.
”Erityisen kiitoksen ansaitsevat kaupungit konkreettisista toimeenpanosuunnitelmistaan. Uskon vakaasti, että meillä on aito mahdollisuus puolittaa pitkäaikaisasunnottomuus tämän hallituskauden aikana”, asuntoministeri Jan Vapaavuori totesi tiedotustilaisuudessa.
Pääosa käynnistyvistä hankkeista on päihde- ja mielenterveysongelmaisille asunnottomille suunnattavien asuntojen uudisrakentamista ja peruskorjausta. Lisäksi pyritään kehittämään uusia tapoja vähentää asunnottomuutta esimerkiksi etsivän työn hankkeilla, kotikuntoutuksella ja puolimatkan kodeilla.
Ohjelmakauden aikana Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) osoittaa hankkeisiin investointiavustusta 80 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö osoittaa 10,3 miljoonaa euroa rekrytoitavan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön palkkaukseen ja Raha-automaattiyhdistys 18 miljoonaa euroa, jolla muutetaan asuntoloita tukiasumisen yksiköiksi. Lisäksi ARA myöntää lähiöohjelmasta varoja kaupunkien asumisneuvontaan.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämissopimukset astuvat voimaan syyskuun alusta”