Kokeile kuukausi maksutta

Lasi-iglu on asumisen huippuinnovaatio

Miljoonat Lapin matkailusta kiinnostuneet ovat nähneet ikoniset kuvat Kakslauttasen lasi-igluista. Miten noin yksinkertaisesta keksinnöstä tuli matkailuhitti, joka on kopioitu ja varioitu jo tuhansia kertoja.

Santa´s Igloo Napapiirin Pajakylässä on buukattu täyteen sesonkina 700 euron hintaan yöltä.

Saariselän Kakslauttasessa tehtiin vuonna 1999 asumiseen liittyvä merkittävä innovaatio, joka tänään näkyy ympäri Lappia. Viime vuosina niitä on rakennettu yli tuhat.

Jussi Eiramo oli aloittanut majoitustoiminnan siellä jo vuonna 1972, ja turisteja oli jo vuosikymmenten ajan tullut katselemaan sinne revontulia. Mutta vasta nyt Eiramo moneen kertaan kerrotun tarinan mukaan tajusi, että revontulia ei ole pakko katsella kireässä pakkasessa kädet kohmeessa ja kömpiä sitten nukkumaan perinteiseen lumiseen igluun. Paljon mukavammin kaikki tuo tapahtuu lämpimissä sisätiloissa lasi-iglun lämpölasin läpi.

Kakslauttasella keskittiin, että revontulia on mukavinta katsella sisällä. Tuo keksintö on kopioitu nyt lukemattomin versioin pitkin Lappia. Kuva: HS/Akseli Valmunen

Jo silloin joidenkin aasialaisten revontuli-intoon väitettiin vaikuttavan uskomus, että revontulien alla mahdollisuus saada poikalapsi kasvaa. Toiset uskovat revontulilapsista tulevan onnellisia. Miksipä noita mahdollisuuksia ei siis maksimoisi nauttimalla matkaseurasta ja revontulista koko yön mukavan leveässä sängyssä.

Kiinan johtaja teki Lapista hittipaikan

Kuten kaikille kaupallisesti menestyville innovaatioille käy, niin tämäkin on kopioitu ja varioitu lukuisin tavoin.

Viime vuonna lasi-igluja rakennettiin ennätysmäärä paitsi tunturi-Lapin hiihtokeskuksiin myös Rovaniemen lentokentän tuntumaan Napapiirin Pajakylään. Kiinan presidentti teki sen tunnetuksi käymällä valtiovierailulla Joulupukin luona ja yöpymällä talvisessa erämaassa revontulia ehkä katsellen. Nyt miljoonat varakkaat kiinalaiset haluavat tehdä samoin.

Ensimmäinen kiinalaisten rakennuttama hotelli Nova Skyland upeine huviloineen valmistui viime vuonna. Kivenheiton päässä siitä on Snowman World -niminen lasi-iglukylä.

Lasi-igluista on Napapiirilläkin monta eri versiota. Isoimmat eivät näytä enää edes iglumaisen pyöreiltä.

Vielä enemmän lasi-igluja löytyy vähän matkan päästä Santa’s Igloo -paikasta.

Jos revontulia haluaa katsella lasi-iglusta järven rannalla, niin voi jatkaa Napapiiriltä jonkin matkaa pohjoiseen Apukkaan tai Rovaniemeltä Ylitornion suuntaan Lehtojärvelle.

Yö saunallisessa lasi-iglussa tai -kodassa maksaa ajankohdasta riippuen 400–800 euroa. Hinta lienee tärkein syy, miksi ostajista 99 prosenttia on ulkomaalaisia.

Modernissa iglussa on parisänky, sauna ja lämpölasista tehty katto revontulien ihailuun.

Suomalaisiin puree tutumpi ja edullisempi tukkilaisromantiikka ja monotanssit, eikä meille ole niin väliä, loimuavatko yöllä revontulet. Takkatuli ja palavat sydämet riittävät.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lasi-iglu on asumisen huippuinnovaatio”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat