Kokeile kuukausi maksutta

Rakentaminen säilyy Raksun mukaan myös ensi vuonna korkealla tasolla

Tänä vuonna rakentamisen vauhti on ollut Rakennusalan suhdanneryhmän (Raksu) mukaan kova, mutta ensi vuonna kasvu hyytyy, ja rakentamisen määrä on suurin piirtein tämän vuoden tasolla.

Kuvituskuva. Asuntorakentaminen.Kuva: Jussi Hellsten

Raksu on nostanut tämän vuoden ennustettaan. Suhdanneryhmä arvioi, että koko rakentamisen tuotanto kasvaa 3-4 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna rakentamisen taso säilyy lähes tämän vuoden tasolla (+ 1%-1 %).

Raksun mukaan rakentaminen on kasvanut voimakkaasti tämän vuoden ensimmäiselä vuosipuoliskolla. Myös loppuvuoden näkymät ovat hyvät, ”jopa asuntorakentamisen tilapäinen ylikuumeneminen voi uhata”.

Eityisesti asuntorakentaminen nostaa uudistalonrakentamisen määrää. Alkuvuosipuoliskon aikana on aloitettu peräti 26500 asunnon rakentaminen. Raksun arvio koko tämän vuoden asuntoaloituksiksi on 42000-44000 asuntoa.

Rakennuslupien kääntyminen laskuun merkitsee Raksun mukaan rakentamisen hdastumista. Asuntorakentamiseen se ennustaa maltillista hidastumista. Arvio on, että ensi vuonna aloitetaan useita tuhansia vähemmän asuntoja kuin tänä vuonna.

Korjausrakentamisen määrä kasvaa Raksun arvion mukaan sekä tänä että ensi vuonna noin 1,5 prosenttia.

Raksu arvioi, että maa- ja vesirakentamisen kasvu jää 1-2 prosenttiin tänä vuonna. Vuonna 2019 kasvun ennustetaan jäävän lähelle nollaa.

Rakennuskustannukset ovat kallistuneet vuoden 2018 aikana selvästi aiempaa nopeammin.

Tammi-kesäkuussa rakennuskustannukset nousivat lähes 2 prosenttia vuotta aiemmasta vastaavasta ajanjaksosta. Pääkaupunkiseudun talonrakentamisen tarjoushintaindeksi on ollut noin 7 prosentin vuosikasvussa vuoden 2018 aikana.

Rakennusalan työttömyysaste laski 6,3 prosenttiin huhti-kesäkuussa ja on selvästi yleistä työttömyysastetta matalampi. Samaan aikaan rakennusalan avointen työpaikkojen määrä on lisääntynyt 6 400:aan.

Ammattitaitoisen työvoiman puute nähdäänkin alan suurimmaksi kasvun esteeksi.

Juttua päivitetty kello 17.05.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentaminen säilyy Raksun mukaan myös ensi vuonna korkealla tasolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat