Kokeile kuukausi maksutta

Skanskalle mittava louhintaurakka Tampereelta – koko hanke peräti 320 miljoonaa

Skanska toteuttaa Sulkavuoren keskuspuhdistamon mittavan louhintaurakan Tampereelle

Puhdistamon maanalaiset ja maanpäälliset tilat Sulkavuoressa. Mittava maanalainen osa muodostuu neljästä puhdistuslinjasta ja erilaisista huoltokäytävistä. Kuva: Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy / Ramboll
Kuuntele juttu

Skanska ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo ovat sopineet mittavan louhintaurakan toteuttamisesta Sulkavuoren keskuspuhdistamoa varten Tampereelle. Sopimuksen kolmantena osapuolena on Tampereen kaupunki louheen kuljetuksen ja sijoittamisen osalta. Skanskan urakan arvo on noin 60 miljoonaa euroa.

Kaiken kaikkiaan puhdistamon rahoitustarve tulee olemaan arviolta noin 320 miljoonaa euroa, mitä tekee siitä Pirkanmaan alueen historian merkittävimmän ympäristöinvestoinnin.

Jätevedenpuhdistamo rakennetaan Helsinki–Tampere -moottoritien (Vt 3) ja Tampereen itäisen kehätien (Vt 9) liittymien tuntumaan, Sulkavuoreen. Sulkavuoren keskuspuhdistamoa varten louhintaan maanalaiset prosessitilat ja siirtoviemäritunnelit sekä tehdään puhdistamon kallionvastaisia betonirakenteita. Puhdistamon muut urakat, kuten rakennus- ja koneistourakat, kilpailutetaan myöhemmin.

Tuleva puhdistamo palvelee Tampereen kaupungin lisäksi Kangasalaa, Lempäälää, Pirkkalaa, Vesilahtea ja Ylöjärveä. Näiden kuntien jätevesistä nykyisellään jo noin 96 prosenttia käsitellään Tampereen puhdistamoilla. Jätevesien käsittelyssä on kymmenen vuoden aikana tapahtunut Pirkanmaallakin voimakasta keskittymistä: 11 pientä puhdistamoa on tänä aikana suljettu ja jätevedet johdettu suurempaan laitokseen käsiteltäviksi.

”Uusi puhdistamo paitsi puhdistaa jätevesiä nykyaikaisemmalla tekniikalla tehokkaammin kuin nykyiset puhdistamot – sen avulla saadaan myös poistettua typpeä jätevedestä paremmin. Nykyisillä Tampereen puhdistamoilla ei ole kokonaistypen poistoprosessia, ja sen toteuttaminen niihin olisi kallista ja tilanpuutteesta johtuen hankalaa”, kertoo Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon toimitusjohtaja Timo Heinonen Skanskan tiedotteessa.

Nykyiset kaksi jätevedenpuhdistamoa Tampereella ovat käyttöikänsä loppuvaiheessa ja edellyttäisivät laajaa saneerausta. Puhdistamot ovat kaupunkirakenteellisesti tonteilla, jotka soveltuisivat hyvin myös muuhun maankäyttöön, kuten asuntorakentamiseen.

Pirkanmaan jätevesimäärien kasvu on suurinta Tampereen kaupunkiseudulla. Jäteveden käsittelylle asetetut puhdistusvaatimukset saattavat tulevaisuudessa myös kiristyä, mikä on otettu uuden laitoksen toteutuksessa huomioon erilaisina tulevaisuuden varauksina.

”Keskuspuhdistamohankkeen toteutuksella mukana olevat kunnat turvaavat alueillaan viemäröityjen jätevesien käsittelyn laadukkaasti ja taloudellisesti pitkälle tulevaisuuteen. Puhdistamolla käsitellään asutuksen lisäksi muun muassa teollisuudesta ja palveluelinkeinoista tulevat jätevedet”, Heinonen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanskalle mittava louhintaurakka Tampereelta – koko hanke peräti 320 miljoonaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat