Anttinen Oiva Arkkitehdit suunnittelee Stora Enson uuden pääkonttorin Helsingin Katajanokalle

Varman, Stora Enson ja Helsingin kaupungin järjestämän kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun kunniamaininnat menivät PES-Arkkitehdeille sekä White Arkitekter -toimistolle.

Stora Enson uudesta pääkonttorista järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voitti Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotus nimeltä Spring. Kuva: Varma

Metsäjätti Stora Enson uuden pääkonttorin suunnittelijaksi on valittu Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotus nimeltä Spring. Spring voitti suunnittelusta järjestetyn kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun.

Uusi toimisto- ja hotellirakennus nousee Katajanokalle Helsingin ytimeen, ja sen rakennuttaa Varma.

Varman, Stora Enson ja Helsingin kaupungin järjestämään arkkitehtuurikilpailuun oli kutsuttu yhteensä kuusi arkkitehtitoimistoa.

Tuomaristo halusi palkita kaksi muuta työtä kunniamaininnoin. Kunniamaininnat menivät PES-Arkkitehtien ehdotukselle nimeltä Rantametsä sekä ruotsalaisen White Arkitekter -toimiston ehdotukselle nimeltä Beacon.

Yleisön suosikki oli japanilaisen Shigeru Ban Architectsin suunnitelma Juuret.

”Kaunis ja tasapainoinen ratkaisu”

Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli löytää ratkaisu, joka yhdistää kaupunkirakenteelliset, toiminnalliset, esteettiset, tekniset ja taloudelliset vaatimukset tasapainoisesti. Tuomariston mukaan Spring toteutti kilpailulle asetetut tavoitteet hyvin.

Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperin mukaan Spring on arkkitehtonisilta ratkaisuiltaan ”korkeatasoinen ja luonnollinen kokonaisuus”, joka sopii hyvin keskeiselle rantatontille.

Kilpailun tuomariston mukaan voittajatyö on ”kaunis ja tasapainoinen ratkaisu” ja se ”sovittautuu yksinkertaisten ja oivaltavien eleiden avulla Katajanokan korttelirakenteeseen ja rannan julkisivurivistöön”.

Stora Enson uusi pääkonttori tullaan rakentamaan yhtiön omista massiivipuuelementeistä.

”Spring antaa meille upean mahdollisuuden näyttää, mihin kaikkeen puu pystyy. On hienoa olla mukana toteuttamassa modernia maailmanluokan puurakentamista Helsinkiin ja luomassa samalla ensiluokkaisia työtiloja henkilöstöllemme”, Stora Enson liiketoiminnan kehityspäällikkö Antto Kauhanen sanoo.

Myös Helsingin kaupunki on tyytyväinen kilpailun lopputulokseen. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa, että voittaja oli kaikista kuudesta ehdotuksesta se, jonka ekologinen jalanjälki oli kaikista pienin.

Sinnemäki näkee myös hyvin arvokkaana sen, että arkkitehtuurikilpailu järjestettiin yksityiselle hankkeelle.

Pääkonttorin on tarkoitus olla valmis vuonna 2023

Seuraavaksi kaupunki valmistelee hankkeelle asemakaavan. Asemakaavaehdotus on tarkoitus saada kaupunkiympäristölautakuntaan tulevana syksynä. Valtuuston käsiteltäväksi se tulisi siten ensi vuonna.

Jo aiemmin on kerrottu, että tavoitteena on, että Stora Enson uusi pääkonttori valmistuisi Katajanokalle vuonna 2023. Rakentamisen alta puretaan vuonna 1960 rakennettu varastorakennus.

Helsingin kaupungilla on iso intressi hankkeessa – tuleehan se aivan ytimeen ja merenrannalle arvokkaalle paikalle, jota on suunniteltu rakennettavaksi jo vuosia. Uuden puisen pääkonttorin odotetaan paitsi avaavan rantaa kaupunkilaisille, myös näyttävän suuntaa alueen muulle tulevalle rakentamiselle.

Vastapäiselle rannalle Etelärantaan on viimeksi soviteltu uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota.

Toistaiseksi samalla puolen rantaa sijaitsee väliaikaisilla vuokrasopimuksilla merikylpylä Allas Sea Pool sekä maailmanpyörä. Apulaispormestari Sinnemäen mukaan uuden rakennuksen rakentaminen ei estä nykyistä toimintaa.

On kuitenkin luultavaa, että kaupunki haluaa löytää meriuimalalle toisen paikan siihen mennessä, kun uusi pääkonttori valmistuu.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Anttinen Oiva Arkkitehdit suunnittelee Stora Enson uuden pääkonttorin Helsingin Katajanokalle”

  1. Masentavaa, että Alvar Aalto pääsee vielä haudastaankin piirtämään valkoisia laatikoita Helsinkiin. Vitsikästä väittää että tämä sopii julkisivurivistöön, kun ainoa minkä se ottaa huomioon on vihattu sokerikuutio. Koko laatikko herää henkiin vasta pimeällä sisävalaistuksen ansiosta, mutta se ei ole enää arkkitehtuurin ansiota. Päivisin saamme taas masentavan valkoisen laatikon maassa jossa puoli vuotta kaikki on masentavaa valkoisen harmaata.

Vastaa käyttäjälle MS Peruuta vastaus