Helsingin paraatipaikalle suunnitellaan näyttävää puuarkkitehtuuria – Tulossa on uusi hotelli sekä pääkonttori

Uuden rakennuksen suunnittelusta järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu. Voittaja valitaan kesäkuun loppuun mennessä ja rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi vuonna.

Katajanokalle suunnitellaan uutta, puurakenteista toimistotaloa sekä hotellia. Kuvassa arkkitehtuurikilpailuun osallistunut ehdotus nimeltä Beacon. Kuva: Varma

Työeläkeyhtiö ja kiinteistösijoittaja Varma aikoo rakennuttaa Helsingin ydinkeskustaan uuden toimistotalon, jonka yhteyteen tulee myös hotelli.

Katajanokalle rakennettavan toimiston päävuokralaiseksi tulee metsäjätti Stora Enso, jonka nykyinen, Alvar Aallon suunnitelema pääkonttori sijaitsee vain kiven heiton päässä. Stora Enso on kertonut, että nykyisen pääkonttorin pohjaratkaisut eivät mahdollista työtilojen muuntamista nykyaikaisia toimistotarpeita vastaaviksi.

Katajanokanlaituriin nouseva uusi pääkonttori rakennetaan Stora Enson massiivipuuelementeistä.

Kuusi arkkitehtitoimistoa teki omat ehdotuksensa

Hotellin ja Stora Enson uuden pääkonttorin suunnittelua varten järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, jonka tulokset julkistettiin tänään.

Arkkitehtuurikilpailuun osallistunut ehdotus nimeltä Spring. Kuva: Varma

Kutsukilpailuna toteutettuun kilpailuun osallistuivat Suomesta Anttinen Oiva Arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto ALA sekä PES-Arkkitehdit. Kansainvälistä väriä toivat White Arkiteker Ruotsista, Snøhetta Norjasta sekä ranskalais-japanilainen Shigeru Bam Architects Europe.

Voittaja valitaan kesäkuun loppuun mennessä ja rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi vuonna. Helsingin kaupunki työstää parasta aikaa tontille uutta asemakaavaa.

Varman kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Ilkka Tomperi myöntää, että juuri nyt ei ole paras aika neuvotella uudesta hotellihankkeesta. Tomperi kuitenkin muistuttaa, että rakennuksen on määrä olla valmis vasta vuonna 2023.

Varma aikoo löytää hotellille operattorin vielä tämän vuoden aikana.

Paikka on Helsingille tärkeä

Varma toteuttaa hankkeen tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan kilpailuun tulleet ehdotukset ovat kaupungin näkökulmasta korkeatasoisia ja todistavat, että kilpailu kannatti järjestää.

”Ehdotukset ovat hienoja ja monipuolisia. Uskon, että ne tavoitteet, jotka on asetettu tontille ja Katajanokan kehittämiselle, saadaan toteutettua”, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäen mukaan hanke on kaupungille valtavan tärkeä. Apulaispormestari on iloinen siitä, että Stora Enso haluaa löytää uudet tilat nimenomaan Katajanokalta mutta muistuttaa, että rakennus ei ole pelkkä pääkonttori.

Arkkitehtuurikilpailun ehdotus nimeltä Juuret. Kuva: Varma

Tavoitteena on rakennus, joka elävöittää koko ranta-aluetta ja ohjaa ihmisiä Kauppatorilta rantaa pitkin Katajanokalle. Sinnemäen sanoin rakennuksesta pitää tulla ”paikka, jonne halutaan tulla”.

Odotukset ovat korkealla. Sinnemäki toteaa, että Katajanokka on arvokas kulttuuriympäristö, ja uusi rakennus tulee määrittelemään sitä uutta kerrostumaa, joka Katajanokalle syntyy. Kaiken lisäksi uusi rakennus pitää yhteensovittaa viereisen sataman kanssa, joka on niin ikään tärkeä Helsingille.

Stora Enson pääkonttori jakaa mielipiteitä

Puurakentaminen näin keskeiselle ja arvokkaalle paikalle meren rantaan saattaa synnyttää myös epäluuloa. Sinnemäki itse uskoo kilpailuehdotukset nähtyään, että rakennus voi samaan aikaan olla sekä puuta että urbaani.

Keskustelua Stora Enson uudesta pääkonttorista on joka tapauksessa varmasti odotettavissa. Stora Enson nykyisestä pääkonttorista on kaikilla kaupunkilaisilla mielipide.

Sinnemäen mukaan Stora Enson nykyinen pääkonttori on sekä arvostettu ja upea rakennus, mutta se kantaa myös historian taakkaa.

”Moni kaupunkilainen muistaa rakennukset, jotka purettiin sen alta”, hän sanoo.

Uuden pääkonttorin alta puretaan vain vanha varastorakennus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin paraatipaikalle suunnitellaan näyttävää puuarkkitehtuuria – Tulossa on uusi hotelli sekä pääkonttori”

Jätä kommentti