YIT:n liikevaihto tippui – Heikko tulos toimitiloissa rasittaa yhtiön tulosta

Toimitilat-segmentin kannattavuutta heikensi Triplan tuotto- ja kustannusarvioihin liittyvä 18 miljoonan euron kateheikennys sekä vaihto-omaisuuteen tehty 7 miljoonan euron alaskirjaus.

YIT:n on tarkoitus rakentaa Trigoni Pasilan Triplan eteläpuolelle, mutta kaava ei ole valmistunut. Kuva: Pekka Sipola

Heikko menestys toimitiloissa ja infraprojekteissa supistivat YIT:n koko heinä-syyskuun liikevaihtoa 15 prosentilla. Yhtiön liikevaihto kolmannella neljänneksellä oli 687 miljoonaa euroa.

Yhtiön heinä-syyskuun tulosta heikensi erityisesti Toimitilat-segmentin heikko tulos. Konsernin oikaistu liikevoitto laski 16 miljoonaan euroon ja oikaistu liikevoittoprosentti 2,4 prosenttiin. Toimitilat-segmentin kannattavuutta heikensi Triplan tuotto- ja kustannusarvioihin liittyvä 18 miljoonan euron kateheikennys sekä vaihto-omaisuuteen tehty 7 miljoonan euron alaskirjaus.

YIT:n liikevoitto oli -16 miljoonaa euroa. Oikaisuerät olivat 32 miljoonaa euroa, sisältäen muun muassa 12 miljoonan euron alaskirjauksen liittyen päätökseen Norjan infraliiketoiminnan alasajosta ja 13 miljoonan euron alaskirjauksen liittyen myytäviin tontteihin Venäjällä.

Tammi-syyskuun osalta YIT:n liikevaihto laski 6 prosenttia ja oli 2 094 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto laski 29 miljoonaan euroon 45 miljoonasta.

Toimitusjohtaja vaihtoon

YIT tiedotti jo viime viikolla, että yhtiön toimitusjohtaja vaihtuu. Kari Kauniskankaan tilalla väliaikaisena toimitusjohtajana toimiva Antti Inkilä kommentoi yhtiön osavuositulosta ”kaksijakoiseksi”.

”Yhtäältä asuntojen myynti oli erittäin vahvaa kaikissa toimintamaissamme osoittaen kyvykkyytemme mukautua muuttuviin markkinaolosuhteisiin ja hyödyntää vahvaa markkina-asemaamme. Kuten tiedotimme ennakkoon, neljänneksen kannattavuutta heikensivät kuitenkin Tripla-projektin tarkentuneisiin tuotto- ja kustannusarvioihin liittyvä 18 miljoonan euron kateheikennys. Teimme lisäksi osana strategisia toimenpiteitämme pääoman tehokkuuden parantamiseksi 7 miljoonan euron alaskirjauksen toimitilakiinteistössä. Näiden seurauksena Toimitilat-segmentin tulos kääntyi tappiolle, ja konsernin oikaistu liikevoitto jäi 16 miljoonaan euroon, mikä oli meille pettymys”, Inkilä sanoo yhtiön tiedotteessa.

Inkilän mukaan Toimitilat-segmentin näkymät ovat kuitenkin positiiviset.

Väliaikainen toimitusjohtaja on myös tyytyväinen kolmannen neljänneksen osalta asumisen segmentin tulokseen muun muassa Baltiassa, Keski-Euroopassa ja Venäjällä.

Yhtiö jatkaa toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi, pääoman käytön tehostamiseksi ja taseen vahvistamiseksi.

Inkilän mukaan jo tehdyt toimenpiteet johtivat kolmannella vuosineljänneksellä alaskirjauksiin, mutta tulevat vahvistamaan yhtiön kassavirtaa yli 50 miljoonalla eurolla ja parantamaan pääoman käytön tehokkuutta vuoden 2021 loppuun mennessä.

Kannattavuuden vahvistaminen pysyy jatkossa YIT:n päätavoitteena. Yhtiön mukaan ensi vuosi näyttää hyvältä. Konsernin tilauskanta on hyvällä tasolla, ja YIT on ollut aiempaa valikoivampi tarjouskilpailuissa.

YIT odottaa koronaviruspandemian toisesta aallosta huolimatta kohteiden valmistuvan loppuvuoden aikana ajallaan. Mahdolliset viranomaispäätökset, kuten työmaiden laajamittainen sulkeminen tai hidas käyttöönottolupaprosessi, voivat kuitenkin edelleen johtaa työmaiden väliaikaisiin pysäytyksiin ja tuloutumisten siirtymiseen vuodelle 2021, yhtiö toteaa.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n liikevaihto tippui – Heikko tulos toimitiloissa rasittaa yhtiön tulosta”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat