Asuntoyhteisöjen lainakannan kasvu ollut hitainta yli vuosikymmeneen

Suomen Pankin mukaan asuntoyhteisöjen lainakanta oli marraskuun 2020 lopussa 37,2 miljardia euroa.

Lainakannan vuosikasvu oli 6,9 prosenttia. Vaikka kasvu on yhä melko voimakasta, on sen vauhti hidastunut keskeytyksettä huhtikuusta lähtien. Viimeksi lainakanta on kasvanut yhtä hitaasti toukokuussa 2009.

Asuntoyhteisöt nostivat marraskuussa 2020 uusia lainoja 370 miljoonan euron edestä, joka on 25 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tammi-marraskuussa 2020 asuntoyhteisöt ovat nostaneet lähes 16 prosenttia vähemmän lainoja kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Lainamäärien supistumiseen ovat voineet osaltaan vaikuttaa vähentynyt uudisrakentaminen ja koronapandemian takia lykkääntyneet remontit. Nostomäärien trendi on ollut laskeva vuoden 2018 jälkeen. Uusien lainojen keskikorko on hieman noussut vuoden aikana ja oli 1,23 prosenttia marraskuussa.

Asuntoyhteisöihin luetaan myös asuntojen vuokraukseen erikoistuneita yrityksiä, mutta suurin osa asuntoyhteisöjen lainoista on taloyhtiöillä. Taloyhtiöiden lainoista 61 prosenttia on myönnetty kuuteen suurimpaan kaupunkiin. Lainakannan kehityksessä ja koroissa on suuria eroja paikkakunnittain.

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2020 uusia asuntolainoja 1,9 miljardilla eurolla, joka on 0,2 miljardia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun 2020 lopussa 103,3 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 3,0 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntoyhteisöjen lainakannan kasvu ollut hitainta yli vuosikymmeneen”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat