Nuoret ovat tyytyväisiä asumiseensa, mutta korkeat vuokrat saavat tinkimään muusta elintasosta

Suomalaisnuoret ovat keskimäärin tyytyväisiä asumiseensa, kertoo ympäristöministeriön ja Nuorisoasuntoliitto ry:n teettämä kyselytutkimus.

Yhä suurempi osa nuorista asuu vuokralla.

Kova kilpailu asunnoista ja korkea vuokrataso saavat kuitenkin nuoret tinkimään muusta elintasostaan.  Asumisen korkeat kulut edellyttävät esimerkiksi työntekoa opiskelujen ohella.

”Kyselytutkimuksen tulosten perusteella nuorten halu elää yksilöllistä ja itsenäistä elämää on kasvanut entisestään. Vanhempien luota pois muuttaminen mahdollisimman aikaisin on yhä useamman toiveissa, mutta samalla halu kimppa-asumiseen on vähentynyt selvästi. Se aiheuttaa nuorille haasteita erityisesti alueilla, joilla asumisen hinta on kovin korkea”, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Tuula Tiainen sanoo tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää 18-29-vuotiaiden nuorten asemaa asuntomarkkinoilla, nuorten asumismuotoja ja tyytyväisyyttä asumisen tapoihin ja tasoon.

Samalla on kartoitettu myös asumiseen liittyviä tavoitteita, toiveita, ongelmia ja mielipiteitä, jotta nuorten asumismahdollisuuksia voitaisiin parantaa.

Nuorten asumiseen liittyviä suunnitelmia, asenteita ja ongelmia on selvitetty 2000-luvulla kolme kertaa ja 90-luvulla kaksi kertaa. Säännöllisesti toistuvat selvitykset auttavat arvioimaan muutoksia, joita nuorten asuinoloissa ja asumiseen liittyvissä toiveissa ja tavoitteissa on tapahtunut.

Omakotitalo mieluisin asumisvaihtoehto

Edellisen kyselytutkimuksen jälkeen kerrostaloissa asuvien nuorten osuus on kasvanut. Lapsiperheitä on nuorten joukossa entistäkin vähemmän.

Perheen perustamista lykätään yhä pidemmälle, mutta asumistilanteella ei koettu olevan siihen yhtä suurta vaikutusta kuin mitä aiemmin tehdyillä tutkimuskierroksilla on havaittu.

Kerrostaloasumisen lisääntymisestä huolimatta omakotitaloa pidetään yhä myös nuorten keskuudessa mieluisimpana asumisvaihtoehtona, vaikka sen osuus onkin laskenut vuodesta 2005 alkaen.

Nuoret ovat myös hyvin omistusasumiseen suuntautuneita: kaksi kolmesta kertoo aikeista oman asunnon ostoon.

Omistusasuminen on vähentynyt

Kyselyn tulokset kertovat kuitenkin omistusasumisen vähentyneen ja vuokralla asumisen lisääntyneen nuorissa ikäluokissa. Nuorista 77 prosenttia asuu vuokralla.

Ensiasuntojen ostaminen oli nykyistä yleisempää 2000-luvun alkupuolella. Ne ostettiin nuorempana kuin nykyisin.

Yli puolet asunnon ostoa harkitsevista vastaajista näkee omistusasumisen realistiseksi vasta noin 4-10 vuoden päästä tai myöhemmin.

Kyselytutkimuksen ovat tehneet Timo Myllymäki, Sakari Sandqvist ja Pauliina Aho Taloustutkimus Oy:stä sekä Anna Strandell Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nuoret ovat tyytyväisiä asumiseensa, mutta korkeat vuokrat saavat tinkimään muusta elintasosta”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat