SRV paransi kannattavuuttaan alkuvuonna – Liikevaihto laski 187 miljoonaan euroon

Koronan vaikutukset ovat toistaiseksi olleet maltillisia, mutta rakennusyhtiö muistuttaa, että pandemian vaikutukset rakentamisen markkinaan ovat epäselvät ja tuovat epävarmuutta tulevaisuuden näkymiin.

SRV rakentaa jo kolmatta tornitaloa Helsingin Kalasatamaan. Kuva: SRV

SRV:n liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 10 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 187 miljoonaa euroa. Yhtiön kannattavuus kuitenkin parani. Operatiivinen liikevoitto oli 4,8 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 4,3 miljoonaa. Tammi-maaliskuun liikevoittoprosentti oli 2,5. Samaan aikaan yhtiön nettovelkaantumisaste putosi 260 prosentista 171 prosenttiin.

Operatiiviseen liikevoittoon vaikutti positiivisesti omaperusteisen ja omakehitteisen asuntourakoinnin positiivinen tuloskehitys. Toisaalta sitä heikensi pienentynyt toimitilaurakoinnin volyymi sekä se, että katsauskaudella ei valmistunut omaperusteisia asuntoja.

SRV:n tulos ennen veroja oli ensimmäisellä kvartaalilla 1,1 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli miinuksella 6,6 miljoonaa.

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola toteaa yhtiön tiedotteessa, että positiivinen kehitys näkyy operatiivisessa liiketoiminnassa, uusien omaperusteisten kohteiden aloituksissa sekä siinä, että yhtiön maaliskuun lopulla aloittamat neuvottelut uusista rahoitusjärjestelyistä toteutuivat huhtikuussa. Järjestelyjen ansiosta yhtiön vakuudettomien velkojen maturiteettirakenne ja yhtiön omavaraisuusaste paranevat merkittävästi.

Sipolan mukaan kannattavuuden parantaminen ja velkaantuneisuuden alentaminen kohti yhtiön strategisia tavoitteita pysyvät tärkeinä teemoina jatkossakin.

Tilauskanta pieneni

SRV:n tilauskanta ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa oli 1 061 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli ollut 1 362 miljoonaa. Tammi-maaliskuussa uusia sopimuksia allekirjoitettiin 85 miljoonan euron edestä. Uudet hankkeet olivat pääasiassa asuntokohteita.

Vaikka katsauskauden aikana saatujen uusien sopimusten määrä oli edellistä kautta pienempi, Sipolan mukaan markkina jatkuu melko vahvana ja yhtiö ennakoi hyvää tilauskertymää toisella neljänneksellä.

Huhtikuussa SRV uutisoi saaneensa Laakson yhteissairaalasta noin 730 miljoonan euron urakan. Hanke kirjataan SRV:n tilauskantaan vaiheittain vuosina 2021-2028. Hankintapäätös ei ole vielä lainvoimainen.

SRV:n mukaan asuntokauppa on jatkunut vahvana. Yhtiöllä on Suomessa myymättömiä asuntoja 46 kappaletta.

Helsingin Kalasatamaan rakennettavasta tornitalo Loistosta on yli 90 prosenttia asunnoista on myyty tai varattu. SRV pyrkii lisäämään hallitusti ja mahdollisuuksien mukaan hyvien perustajaurakoitujen kohteiden määrää. Tammi-maaliskuussa se käynnisti asuntokohteen rakentamisen Vantaalla, Oulussa ja Kaarinassa.

Maaliskuun lopussa SRV:llä oli Suomessa rakenteilla yhteensä 2 271 asuntoa, joista suurin osa
sijaitsee kasvukeskuksissa. Rakenteilla olevista asunnoista omaperusteisia asuntoja oli 507 kappaletta.

Korona aiheuttanut lisäkustannuksia

SRV on saanut pidettyä työmaansa käynnissä koronapandemian aikana. Työmaat ovat yhtiön mukaan edenneet pääosin suunnitellusti. Pandemian varotoimenpiteet ovat kuitenkin aiheuttaneet lisäkustannuksia.

Sitä vastoin pandemia ei ole vaikuttanut asuntomyyntiin, ja Venäjälläkin kauppakeskusten toiminta kohti normaalia on jatkunut alkuvuonna.

Yhtiön mukaan koronapandemian vaikutukset ovat toistaiseksi olleet kokonaisuutena arvioiden maltillisia. Toisaalta pandemian vaikutukset rakentamisen markkinaan ovat epäselvät ja tuovat epävarmuutta tulevaisuuden näkymiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV paransi kannattavuuttaan alkuvuonna – Liikevaihto laski 187 miljoonaan euroon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat