Valtio haluaa parantaa asp:n houkuttelevuutta – Lainojen enimmäismääriä nostetaan

Jatkossa Helsingissä asp-lainan enimmäismäärä on 215 000 euroa, kun tähän saakka se on ollut 180 000 euroa.

Asunnon ostaminen asp-lainalla helpottuu. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Valtioneuvosto on päättänyt parantaa asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (asp) toimivuutta nostamalla asp-korkotukilainojen enimmäismääriä ja lisäämällä kuntajaotteluun uuden ryhmän Tampereelle ja Turulle.

Asp-korkotukilainojen enimmäislainamääriä tarkistettiin viimeksi vuonna 2014. Tarkistuksen jälkeen muutokset asuntomarkkinoilla ovat kuitenkin olleet merkittäviä. Enimmäislainamääriä on nyt tarkistettu vastaamaan nykyistä hintatasoa, jotta ensiasunnon ostajilla olisi mahdollisuus ostaa tarpeidensa ja toiveidensa mukainen asunto.

Asuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2014 koko maan tasolla noin neljä prosenttia. Alueellisesti hintakehitys ei ole ollut tasaista, ja nykyisten aluerajausten sisälläkin kehitys on ollut varsin epätasaista.

Esimerkiksi Helsingissä vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia ja Tampereella 13 prosenttia, kun taas Oulussa ne ovat pysyneet lähes entisellä tasolla.

Asp-korkotukilainojen kuntajaotteluun onkin nyt lisätty neljäs ryhmä, johon on siirretty Tampere ja Turku, sillä aiemmin ryhmään ”muut kunnat” kuuluneiden Tampereen ja Turun asuntojen hinnat ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin muiden ryhmään kuuluvien kuntien kanssa.

Jatkossa Helsingissä asp-lainan enimmäismäärä on 215 000 euroa, kun tähän saakka se on ollut 180 000 euroa. Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla lainan enimmäismäärä nousee 145 000 eurosta 160 000 euroon ja Tampereella ja Turussa 115 000 eurosta 140 000 euroa.

Muissa kunnissa asp-lainan enimmäismäärää nostetaan 115 000 eurosta 120 000 euroon.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Valtio haluaa parantaa asp:n houkuttelevuutta – Lainojen enimmäismääriä nostetaan”

  1. kyllä houkuttelee, kun vanhan auton hintaa nostetaan nettiautossa alkaa kiinnostus nousemaan , hyvä etteivät tukeneet tukirahalla tai korkojen maksulla, olis heti kiinnostus lopahtanut.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat