Kokeile kuukausi maksutta

Kirkkonummelle rakennetaan Lujabetonin ”superlaatta”-hanke

Kirkkonummelle rakennetaan kaksi kerrostaloa, joissa käytetään Lujabetonin kehittämiä ja rakentamista nopeuttavia esivalmistettuja superlaattoja.

Kuvituskuva. Superlaattatekniikkaa käytettiin ensimmäisen kerran Tuusulassa. Kuva: Lujabetoni
Kuuntele juttu

As Oy Kirkkonummen Nalle -asuinkerrostalohankkeessa käytetään hyödyksi Lujabetonin kehittämiä superlaattateknologiaan perustuvia ratkaisuja. Rakennuttajana on vuokra-asuntoja tarjoava Toivo Group.

Runko- ja märkätilarakentamista nopeuttavia ratkaisuja sovelletaan laajemmin jo toisen kerran. Aiemmin samalla menetelmällä tehtiin Lujabetonin ja projektinjohtajana toimineen Coflown yhteishanke Tuusulaan.

”Saatujen oppien pohjalta on Kirkkonummen Nallessa lähdetty hakemaan seuraavaa harppausta kohti uutta, kehittämämme virtaavaa toteutusmallia”, Coflown yksi perustajaosakas Jari Lehtinen kertoo.

Hankkeen esivalmistuksessa ja moduulirakentamisessa käytettävien ratkaisujen taustalla on Lujabetonin superlaataksi nimeämä välipohjaratkaisu. Märkätilarakentamisessa käytetään Lujabetonin ja Fira Modulesin yhteistyössä kehittämää superlaattaan integroitua kylpyhuonekonseptia, jossa laattaan yhdistetään vakioitu kylpyhuonemoduuli valmiiksi jo Lujabetonin tehtaalla. Valmis kokonaisuus nostetaan paikalleen elementtiasennuksessa.

Hankkeen parvekelaatat esivalmistetaan Lujabetonin elementtitehtailla ja valetaan kiinteäksi osaksi superlaattoja jo tehtaalla.

Lisäksi kohteessa käytetään superlaattaan integroitua vesikiertoista lattialämmitystä, jota hyödynnetään jo rakennusvaiheessa laatastojen kuivattamiseen sekä Lujabetonin kehittämää sovellusta betonirakenteiden kosteuden mittaamiseen ja kosteusturvalliseen lattioiden pinnoittamiseen.

Edellisessä yhteisessä hankkeessa saatiin myös hyviä kokemuksia ikkunoiden ja parvekeovien asentamisesta elementteihin jo tehtaalla. Näitä kokemuksia hyödynnetään luonnollisesti myös Kirkkonummen kohteessa.

”Esivalmistus on nouseva trendi ja tulevaisuuden tapa rakentaa. Toistettavuuden myötä ratkaisumme siirtyvät käytäntöön ja luomme pysyviä uusia toimintatapoja”, Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen sanoo.

Hankkeessa käytetään myös graafisesta betonista valmistettuja julkisivuelementtejä, joiden avulla pinta on kaunis ja valokuvamainen.

Työmaa on käynnistetty, suunnittelu on jo pitkällä ja Lujabetonin toimitukset alkavat heinäkuussa.

Edit: 11.6. kello 11.30 Tarkennettu otsikkoa ja kolmatta kappaletta: menetelmää sovelletaan laajasti toista kertaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kirkkonummelle rakennetaan Lujabetonin ”superlaatta”-hanke”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat