Kokeile kuukausi maksutta

Uusia asuntolainoja nostettiin kesäkuussa yli 2 miljardilla eurolla – Myös mökkilainoja nostettu vilkkaasti

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja on nostettu ennätyksellisen vilkkaasti koko alkuvuoden 2021.

Lainoja vapaa-ajanasuntoihin on nostettu vilkkaasti tänä vuonna. Kuva: Suomen Pankki

Suomen Pankin mukaan suomalaiset kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2021 uusia asuntolainoja 2,2 miljardin euron edestä, mikä on 358 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 8,5 prosenttia. Asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2021 lopussa 104,9 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 4,3 prosenttia. Sijoitusasuntolainojen osuus asuntolainakannasta oli 7,9 prosenttia.

Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli kesäkuun 2021 lopussa kulutusluottoja 16,6 miljardia euroa ja muita lainoja 17,7 miljardia euroa.

Ennätysvilkas vuosi

Myös mökkilainoja on nostettu vilkkaasti. Uusia vapaa-ajanasuntoja nostettiin kesäkuussa 151 miljoonan euron edestä. Yhden kuukauden aikana uusia vapaa-ajanasuntolainoja on nostettu enemmän ainoastaan vuoden 2020 kesäkuussa, jolloin uusia lainanostoja tehtiin 1,9 prosenttia enemmän.

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja on nostettu ennätyksellisen vilkkaasti koko alkuvuoden 2021. Vuoden toisella neljänneksellä vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 20 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020.

Runsaiden nostomäärien vuoksi vapaa-ajanasuntolainojen kanta kasvoi 4,3 miljardiin euroon kesäkuussa 2021 ja kannan vuosikasvuvauhti oli 12,4 prosenttia. Vapaa-ajanasuntolainojen osuus kotitalouksien koko lainakannasta on kasvanut hieman vuodentakaisesta ja oli 3,1 prosenttia kesäkuussa 2021.

Uusien vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet vuoden 2014 puolivälistä saakka, ja sama kehitys on jatkunut myös viimeisen vuoden aikana. Kesäkuussa 2021 nostettujen uusien vapaa-ajanasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta ja 8 kuukautta, mikä on 10 kuukautta pidempi kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusia asuntolainoja nostettiin kesäkuussa yli 2 miljardilla eurolla – Myös mökkilainoja nostettu vilkkaasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat