Kokeile kuukausi maksutta

Ilmaston lämpeneminen tuo mukanaan uusia haasteita myös kylmätilojen rakentamiseen. Ruukki Constructionin uudessa kylmätilakonseptissa on panostettu PIR-elementtien eristyskykyyn, sauma- ja liitosteknologiaan sekä tätä kautta entistä tiiviimpään ja energiatehokkaampaan kokonaisuuteen. Laajan yhteistyökumppaniverkoston avulla asiakas voi tilata Ruukin kautta nopean ja vaivattoman kokonaistoimituksen.

Tehokas ja toimiva kylmälogistiikka on etenkin elintarvike- ja panimoteollisuudelle yksi oman kilpailukyvyn ja tuoteturvallisuuden avaintekijä, jonka merkitys korostuu jatkossa entisestään.

Yhtälö on kuitenkin ilmaston lämpenemisen myötä alati haastavampi, sillä leudot talvet lisäävät kylmätilojen jäähdytystarvetta ja tätä kautta myös energiankulutusta. Samaan aikaan oman toiminnan hiilijalanjälkeä pitäisi pystyä puristamaan entistä pienemmäksi.

Vanhojen kylmävarastojen energiatehokkuutta ja toimivuutta voi parantaa tiettyyn rajaan asti uudella ja energiaa säästävällä teknologialla. Pahimmillaan se voi kuitenkin olla hukkainvestointi, jonka säästöt karkaavat sananmukaisesti harakoille, varoittaa Ruukki Constructionin Suomen liiketoimintajohtaja Jani Backlund.

”Seinärakenne menettää vuosien myötä eristyskykyään. Kaikkein kriittisempiä kohtia ovat kuitenkin elementtien saumaukset ja liitokset, joihin tulee ajan myötä lämpövuotoja. Jos niihin alkaa muodostua kotipakastimen tavoin kuuraa ja jäätä, on korjauksilla jo kiire. Pahimmillaan vauriot ovat edenneet rakenteisiin asti”, hän toteaa.

Paisuva energialasku  on varoitusmerkki

Pienet korjaukset soittavat vain harvoin kiinteistön omistajan tai käyttäjän hälytyskelloja, mutta usein toistuvina nekin voivat käydä kalliiksi – varsinkin jos varastotilojen käyttöä joudutaan rajaamaan tai ne on suljettava kokonaan. Saumoista ja seinistä vuotava, elinkaarensa loppusuoralla oleva varastotila on myös melkoinen energiasyöppö, mikä näkyy nopeasti energialaskussa.

Kokonaan uusi kylmävarasto onkin useimmissa tapauksissa pitkäjänteisempi, kustannustehokkaampi ja myös ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu. Backlundin mukaan näissäkin investoinneissa on omat haasteensa, joista yksi on rakennushankkeen sirpaleisuus.

Seinät, katto ja suunnittelu saattavat tulla yhdestä osoitteesta, mutta kaikki muu varustelu ja viimeistely monipolvisen alihankkijaverkoston kautta.

”Samalla voi hämärtyä se, kenellä on lopulta hankkeen kokonaisvastuu”, hän toteaa.

”Kokonaisuus toimitetaan yhteistyökumppaniemme avustuksella ja käyttövalmiina avaimet käteen-periaatteella. Käytännössä olemme materiaalitoimittaja, joka ottaa kokonaisvastuun koko hankkeesta”, liiketoimintajohtaja Jani Backlund painottaa. Kuva: Suvi Suovaara.

Ruukilta vaivaton ja varma vaihtoehto

Tähän ongelmaan on pureuduttu myös Ruukki Constructionissa, joka tuo tänä keväänä markkinoille oman kylmävarastokonseptinsa. Se perustuu Ruukin Puolan tehtaalla valmistettaviin PIR-ytimisiin sandwich paneeleihin, jotka ovat osoittaneet vuosien saatossa eristävyytensä ja kestävyytensä itäisen Keski-Euroopan kylmäketjuissa.

Ruukin Puolan tehdas on valmistanut PIR-paneeleja jo yli 25 vuotta

”Sikäläiset sääolot ovat kylmävarastoinnin osalta vielä Suomeakin vaativammat, joten tekninen toimivuus on tullut varmasti testatuksi”, hän muistuttaa.

Kylmärakentamiseen soveltuvien seinä- ja kattoelementtien lisäksi Ruukissa on viime vuosina kehitetty myös entistä tiiviimpiä ja kestävämpiä liitos- ja saumausratkaisuja, joilla taklataan pienimmätkin lämpövuodot jo rakennusvaiheessa. Eikä tästä laatulupauksesta tingitä, sillä ennen käyttöönottoa varaston kuorirakenteiden toimivuus varmistetaan erillisellä tiiveyskokeella.

”Ratkaisumme on asiakkaalle muutenkin nopea ja vaivaton, sillä kokonaisuus toimitetaan yhteistyökumppaniemme avustuksella ja käyttövalmiina avaimet käteen-periaatteella. Käytännössä olemme materiaalitoimittaja, joka samalla ottaa kokonaisvastuun koko hankkeesta”, Backlund painottaa.


Ruukki Construction Oy

  • Osa ruotsalaista SSAB-konsernia
  • Liikevaihto noin 550 miljoonaa euroa
  • Henkilöstöä noin 1400
  • Valmistaa muun muassa kattoja sekä kuori- ja runko­rakenteita liike-, toimitila- ja asuinrakentamiseen
  • Toimii kymmenessä eri maassa. Tuotantoa Suomessa, Puolassa, Ruotsissa, Virossa, Liettuassa ja Ukrainassa

www.ruukki.com

Viimeisimmät näkökulmat