Teksti: Timo Sormunen
Kuvat: Suvi Suovaara
Mitä yhteistä on joogatunnilla, sähköauton akulla, lätkän MM-kisojen jälkipeleillä, vuokraskootterilla tai äitienpäivälounaalla? Ensi kuulemalta ei juuri mitään, mutta jos sattui istumaan keskiviikkona 17. huhtikuuta Sanomatalon mediatorilla, sai asiaan jo enemmän valaistusta.
KiraHubin Rakennusraadin mielestä ne ovat esimerkkejä tuotteista ja palveluista, jotka tulevina vuosikymmeninä istuvat täysin luontevasti huoltoasemien repertuaariin. Mediatorin panelisteina istuneet Laura Eiro (ITS Finland ry) Kari Kallonen (Sähköautoilijat ry), Tuuli Kaskinen (Demos Helsinki), Jukka Peltoniemi (Neste Oyj), Heikki Riitahuhta (Studio Puisto), Jussi Salonen (Tuusulan kunta), Pauliina Seppälä (Yhteismaa ry) ja Teemu Vehmaskoski (Rakennuslehti) olivat yhtä mieltä siitä, että eräänlainen ”Esson baari-filosofia” tekee tulevina vuosina paluun huoltamobisnekseen.
Kun perinteinen polttoaineen myynti tuottaa alati pienemmän osan huoltamon tuloista, on ehtyvää tulovirtaa paikattava muilla palveluilla. Samalla siitä on rakennettava kohtaamispaikka, jonne tullaan muutenkin kuin vain tankkaamaan, kahville tai pakollisen vessatauon takia.
”Sähköautoilijoille nykymallisella huolto- ja liikenneasemalla on hyvin vähän annettavaa. Miksi istua kahvilan pöydässä toimettomana, kun voi ajaa autonsa kauppakeskuksen parkkihalliin ja mennä latauksen ajaksi ostoksille tai elokuviin”, sähköautoilijoita edustanut Kari Kallonen huomautti.

Taivas rajana tarjonnalle
Vauhtiin päästyään raatilaiset innostuivatkin ideoimaan tulevaisuuden huoltamolle mitä moninaisimpia palveluita, joiden myötä latautuu paitsi ajokki myös sen käyttäjät. Samalla huoltamosta tulisi luonteva kokoontumispaikka koko lähiseudun asukkaille – aivan kuten kyläkaupat ja -koulut takavuosina.
”Huoltamo olisi hub ja jakamistalouden keskus, josta löytyisivät kaikki liikkumiseen ja asioimiseen liittyvät palvelut. Samalla se voisi nopeine 5G-yhteyksineen tarjota myös nuorille luontevan kokoontumis- ja pelaamispaikan”, ITS Finlandin ohjelmajohtaja Laura Eiro muistutti.
Samoilla linjoilla oli Demos Helsingin toiminnanjohtaja Tuuli Kaskinen.

”Tässä kohtaa voisi ottaa mallia ja ideoita keskustakirjasto Oodista, joka on paljon muutakin kuin pelkkä kirjasto”, hän huomautti.
Pauliina Seppälä yhteiskunnallisten projektien toteutukseen erikoistuneesta Yhteismaa ry:stä muistuttikin, että huoltamoiden rooli on maaseutupaikkakunnilla huomattavan monipuolinen – ja kaupunkilaisten vinkkelistä jopa yllättävä.
”Kannattaa huomata, että esimerkiksi ABC-ketju on Suomen suosituin hääpaikka”, hän lisäsi.
Automaatillekin riittää asiakkaita
Nesteen markkinointijohtaja Jukka Peltoniemi totesi hänkin, että huoltamoiden rooli muuttuu tulevina vuosina voimakkaasti. Polttonesteiden myynti vähenee vääjäämättä ja sitä on paikattava muilla toiminnoilla. Toisaalta yhtiö pilotoi parhaillaan mm. automaattimyymälää ja robottitankkausta.
”Huoltamoista tulee monipuolisia kohtaamispaikkoja. Silti meillä on edelleen myös niitä asiakkaita, jotka haluavat selviytyä huoltamokäynnistä mahdollisimman nopeasti ja ilman, että tarvitsee nousta edes autosta”, Peltoniemi ennusti.

Brittiläisessä arkkitehtijulkaisussa maailman kauneimmaksi huoltoasemaksi valitun Matkailukeskus Niemenharjun suunnitelleen Studio Puiston arkkitehti Heikki Riitahuhta muistutti, että valtaosa huoltamoista sijaitsee jo valmiiksi luontevien yhteyksien ja myös vesistöjen äärellä.
”Samalla on kuitenkin jätetty hyödyntämättä ympärillä olevan luonnon tarjoamat mahdollisuudet. Minusta meillä olisi nyt mahdollisuus luoda uudenlainen huoltamokonsepti, joka olisi skaalattavissa globaalisti”, hän kannusti.
Vielä ehtii kisaamaan!
Rakennusraadin keskustelu liittyi Tuusulan kunnan, Suomen Asuntomessujen ja KIRAHubin ideakisaan tulevaisuuden huoltoasemasta, joka rakennetaan Tuusulan Rykmentinpuistoon ja siellä ensi vuonna järjestettäville asuntomessuille.
Tulevan huoltamon tehtävänä on palvella 15 000 asukkaan kylämäistä yhteisöä uudella kestävällä tavalla, kun liikkuminen, energiamuodot, asuminen, rakentaminen ja kauppa ovat murroksessa.
Kaksivaiheiseen kilpailuun voi osallistua yksittäisellä huoltoaseman yhteydessä toimivalla ratkaisulla tai kokonaisvaltaisella huoltoasemakonseptilla, joka tarjoaa mm. uusia digitaalisia ratkaisuja, mielenkiintoista arkkitehtuuria, yhteisöllisiä palveluja ja kiertotalouden innovaatioita. Tuomaristoon kuuluvat myös KIRAHub ja Neste Oyj.
Kilpailuun voi osallistua pitchausvideolla 28.4.2019 asti osoitteessa www.tulevaisuudenhuoltoasema.fi.
Kaikki ideat ovat nähtävissä 29.4–5.5.2019 kilpailusivustolla ja ne julkaistaan myös Facebookissa. Tuusulan kunta ja Asuntomessut palkitsevat parhaan työn 10 000 euron palkinnolla.