Putkiremontti on taloyhtiön kalleimpia hankkeita, jossa käyttövesi- ja viemäriputkien uusimisen ohella kannattaa miettiä samalla myös energiatehokkuuden parantamista.
Putkien oikeanlainen eristys on yksi kustannustehokkaimmista tavoista säästää energiaa, sanoo ISOVERin teknisten eristeiden avainasiakaspäällikkö Marko Hjelt Saint-Gobain Finlandista.
”Mitä enemmän energiasta maksetaan ja mitä energiatehokkaampia rakennuksista halutaan, sitä tärkeämpää on, että putkistojen lämpöhäviöt saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.”
Kerrostalossa putket kulkevat usein käytävissä tai kuiluissa. Jos lämminvesiputkia ei ole eristetty ollenkaan tai eristyksen laatu on heikko, putket luovuttavat turhaan lämpöä vaikkapa käytävään, josta lämpö karkaa harakoille ulko-ovea avattaessa.
Eristys pitää legionellabakteerin loitolla
Hyvä putkieristys ehkäisee myös terveydelle haitallisen legionellabakteerin leviämisen. Bakteerien torjumiseksi lämpimän veden lämpötilan tulee olla kaikissa vesipisteissä vähintään 50 astetta. Huonon eristyksen vuoksi putkistoissa voi kuitenkin kiertää tätä viileämpää vettä.
Energiansäästössä päästään parhaaseen tulokseen, kun lämmitysverkoston putkien ja lämpimän käyttöveden ohella myös kylmän käyttöveden putket eristetään huolellisesti.
”Eristys pitää kylmän käyttöveden lämpötilan riittävän matalana myös kesähelteillä.”
Lisäksi eristys suojaa putken kondensoitumiselta, mikä voi aiheuttaa korroosiota. Putken pintaan tiivistyvä kosteus voi myös vahingoittaa ympäröiviä rakenteita.
”Hyvä putkieristys vähentää myös veden kulutusta, kun hanasta tulee lämmintä vettä ilman pitkää valuttamista. Vastaavasti kylmää vettä saa nopeammin.”

Eristeen laatuun kannattaa panostaa
Putkiremontin yhteydessä putkien eristäminen on helppo tehdä uusien putkien asennuksen jälkeen. Asia kannattaa pitää mielessä jo silloin, kun taloyhtiössä suunnitellaan hanketta.
”Eristämisen kustannukset ovat pienet suhteessa urakan kokonaiskuluihin ja saavutettavaan energiansäästöön”, Hjelt huomauttaa.
Taloyhtiön kannattaa myös valmisteluvaiheessa vaikuttaa eristeiden valintaan. Markkinoilla on kahdenlaisia putkikourueristeitä: edullisempia pystykuituisia ja laadukkaampia vaakakuituisia tuotteita.
”Vaakakuituinen eriste kannattaa ehdottomasti valita, sillä pystykuituisen tuotteen lämmöneristävyys ei yllä Suomessa asetettuihin suositusarvoihin.”
Saint-Gobainin Suomessa valmistetut ISOVER-putkieristeet ovat vaakakuituisia. Niiden materiaalina käytetään mineraalivillaa, joka päällystetään alumiinilaminaatilla. Kourumainen eriste on helppo asentaa putken ympärille ja sulkea tiiviisti tuotteen omalla teipillä.
Hjelt suosittelee, että eristeen valinnassa tarkistetaan tuotteen eristyskyky tuotekortista löytyvän lambda-arvon avulla. Mitä pienempi arvo, sitä tehokkaammin tuote eristää lämpöä.
”Toinen tarkistettava asia on tuotteen teippi. Hyvälaatuisen eristeen sauma pysyy tiiviisti kiinni vuosienkin päästä.”
Hyvä eristys maksaa nopeasti itsensä takaisin
Lämmöneristys on vuosikymmenien päähän ulottuva investointi. Siksi se kannattaa tehdä laadukkailla ja mahdollisimman vähähiilisillä materiaaleilla.
Marko Hjelt huomauttaa, että asianmukaisen putkierityksen ohella taloyhtiössä kannattaa kartoittaa myös muita kohteita, joissa energiatehokkuutta on mahdollista parantaa kustannustehokkaasti eristämällä.
Kerrostalon julkisivuremontti tarjoaa erinomaisen tilaisuuden parantaa energiatehokkuutta lisäeristyksellä. Rivitaloissa lämpöhävikkiä voi puolestaan vähentää tehokkaasti esimerkiksi lisäämällä yläpohjan eristystä.
Hyvä lämmöneristys lisää asumismukavuutta myös kesällä. Se hidastaa helteen siirtymistä sisätiloihin ja auttaa pitämään huonelämpötilan miellyttävällä tasolla.
Energiansäästössä ovat nyt paljon esillä ilmanvaihdon, lämmön talteenoton ja talotekniikan automatisoinnin kaltaiset asiat. Vähemmälle huomiolle on sen sijaan jäänyt, että eristäminen on usein kustannustehokkain tapa säästää energiaa.
”Investoinnin takaisinmaksuaika on huomattavasti lyhyempi kuin vaikkapa ilmanvaihtokoneen uusimisessa”, Hjelt vertailee.