Kokeile kuukausi maksutta

Urapolkuja 2023 -kiertue yhdisti tänäkin vuonna kesätöitä hakevat rakennustekniikan opiskelijat ja harjoittelupaikkoja tarjoavat alan yritykset.

Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin pääkampuksella kävi marraskuun lopulla kova kuhina, kun ensi kesän harjoittelupaikoista kiinnostuneet rakennustekniikan opiskelijat kiersivät rakennusalan yritysten ständejä.

Urapolkuja 2023 -tilaisuudessa kuultiin myös kiinnostavia puheenvuoroja, joissa yritykset kertoivat pidemmän tähtäimen uramahdollisuuksista.

Rakennusmestariksi ensimmäistä vuotta opiskeleva Sakari Myllyniemi arveli hakevansa kesätöitä melkein kaikista tilaisuudessa esittäytyneistä yrityksistä.

”Aiempaa työkokemusta rakennusalasta ei ole, joten ajattelin ensin haalarihommia. Myöhemmin tähtään työnjohtotöihin.”

Rakennusinsinööriksi ensimmäistä vuotta opiskelevalla Nikolas Turtiaisella on takanaan rakennusalan ammattitutkinto ja neljän vuoden työkokemus alalta.

”Lähtökohtaisesti haen työnjohtoharjoittelua, mutta haalarihommatkin kelpaavat.”

Tilda Varttila opiskelee kolmatta vuotta rakennusarkkitehdiksi. Toissa kesänä hän oli työmaalla haalarihommissa, mutta viime kesänä hän pääsi jo kerrostalojen suunnittelutöihin pienessä suunnittelutoimistossa.

”Haen myös ensi kesäksi suunnittelutöitä. Ehkä nyt olisi kiinnostavaa nähdä vähän isomman mittakaavan hankkeita.”

Urapolkuja kokosi yhteen opiskelijat ja yritykset

Urapolkuja 2023:n järjesti Rakennuslehti yhteistyössä Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n ja oppilaitosten kanssa. Kiertue kattoi Turun, Vaasan, Porin, Oulun ja Tampereen. Lisäksi järjestettiin kolme alueellista webinaaria.

Tapahtumiin osallistui 17 oppilaitosta, 17 yritystä ja 2215 opiskelijaa.

Urapolkuja-tilaisuuksia on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Korona-ajan verkkotapaamisten sijaan opiskelijat ja yritysten edustajat pääsivät nyt vaihtamaan ajatuksia kasvokkain, mikä oli kaikkien mielestä tärkeää.

Keskusteluissa nousi hyvin esille, että päteville työntekijöille ja erityisesti ammattitaitoiselle työnjohdolle on jatkuvasti kysyntää. Siksi opiskelijoille korostettiin valmistumisen merkitystä.

Myös verkostoitumisen ja yhteistyön rooli nousi esille kaikissa puheenvuoroissa, on sitten kyse suhteiden luomisesta yrityksiin tai aktiivisuudesta ammattijärjestöissä.

”Sosiaaliset taidot ovat rakennusalallakin tärkeitä. Tällä alalla pääsee olemaan tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Kannattaa olla aktiivinen ja oppia kysymään”, Sitowisen katusuunnittelija Taneli Valtanen evästi.

”Jo pelkkä hyvä asenne ja oma-aloitteisuus kantavat pitkälle, ja osaaminen karttuu jokaisen uuden työpäivän myötä kuin itsestään”, Arktan työnjohtaja Eetu Nikkilä huomautti.

”Johtamistaitojen – sekä ihmisten että asioiden – merkitys korostuu työelämässä. Lisäksi hankkeissa tarvitaan sitkeyttä ja kokonaisuuden hallintaa”, Hartela Pirkanmaan toimitusjohtaja Hanna Marttila vinkkasi.

Arktan työnjohtajat Eetu Nikkilä ja Niina Saarentola rohkaisivat opiskelijoita olemaan harjoittelupaikas-sa oma-aloitteisia ja aktiivisia. Näin myös oma osaaminen karttuu parhaiten. Kuva: Jouni Ranta
Hartela Pirkanmaan toimitusjohtaja Hanna Marttila huomautti, että hyviä johtamistaitoja vaaditaan monessa rakennusalan tehtävässä. Lisäksi tarvitaan sitkeyttä, yhteistyökykyä ja kokonaisuuksien hal-lintaa. Kuva: Jouni Ranta

Opiskelijat näkevät tulevaisuuden valoisana

TAMKissa opiskelijat suhtautuvat tulevaisuuteen valoisasti, vaikka rakennusalan näkymät ovatkin epävarmat juuri nyt.

”Lähiajan näkymät eivät ole vaikuttaneet fiilinkeihin. Itselläni on vahva tunne, että töitä kyllä löytyy. Rakennusmestareita halutaan jatkossakin töihin, Myllyniemi sanoi.

”Suhdanteen heikkeneminen on tietenkin huono juttu, mutta onneksi rakentamista on silti paljon. Harjoittelupaikkojakin on mukavasti tarjolla, kun olen kiertänyt yritysten ständejä”, Turtiainen arvioi.

”Toki maailmantilanne huolestuttaa, mutta jos taantuma tulee, niin aika rytinällä sieltä noustaan sitten myös ylös”, Varttila huomautti.

Sitowisen aluejohtaja Petri Rainio kertoi Metropolian webinaarissa yhtiönsä harjoittelijaohjelmasta, joka on suunniteltu ponnahduslaudaksi alan opiskelijoiden työuralle. Kuva: Sini Pennanen
Koulutuspäällikkö Jere Hännisen mukaan GRK Suomi on suunnitellut opiskelijoille putken, jossa haalari- ja työnjohtoharjoittelun jälkeen siintää vakituinen työpaikka opintojen jälkeen. Kuva: Sini Pennanen

Urapolkuja 2023 -tapahtumissa olivat mukana:


Yhteistyössä:

Viimeisimmät näkökulmat