Kokeile kuukausi maksutta

Pankit panivat 445 asuntoa pakkomyyntiin

Finanssivalvoja aikoo johtaja Anneli Tuomisen mukaan kovistella pankkeja noudattamaan aiempaa tiukemmin viime kesänä annettuja asuntolainojen luototusohjeita. Kokonaisuutena pankkien asuntolainaus on Finanssivalvonnan torstaina julkistetun selvityksen perusteella kuitenkin varsin hyvin hallinnassa – vaikka lainojen hinnoittelusta ei löytynytkään riskiperusteisuutta.

Finanssivalvoja aikoo johtaja Anneli Tuomisen mukaan kovistella pankkeja noudattamaan aiempaa tiukemmin viime kesänä annettuja asuntolainojen luototusohjeita. Kokonaisuutena pankkien asuntolainaus on Finanssivalvonnan torstaina julkistetun selvityksen perusteella kuitenkin varsin hyvin hallinnassa - vaikka lainojen hinnoittelusta ei löytynytkään riskiperusteisuutta.

Fiva löysi otantatutkimuksessa ”joitain tapauksia”, joissa lainaa ei sen mielestä olisi pitänyt myöntää asiakkaan huonon maksukyvyn takia. Finanssivalvojan ohjeiden mukaan maksukykyä pitää testata vähintään 6 prosentin korkotasolla ja 25 vuoden laina-ajalla.

Tutkimus tehtiin viime vuoden lopussa. Luottojen nykyisellä korkotasolla maksuvaralaskelma ei osoita juuri lainkaan ongelmia. Koron nousu 6 prosenttiin merkitsisi sitä, että joka viidennen velallisen lainoista yli 40 prosenttia menisi lainakuluihin.

Pankit panivat Fivan mukaan viime vuonna 445 asuntoa pakkomyyntiin velallisen maksuongelmien takia. Asia selvitettiin nyt ensimmäisen kerran. Määrä on Tuomisen mukaan varsin alhainen, erityisesti kun sitä vertaa moniin muihin maihin.

Noin 1500 lainan otoksen perustella neljä viidesosaa asuntolainoista oli alle 150000 euron suuruisia. Yli 250000 euron asuntolainojen osuus kaikista lainoista oli 6 prosenttia. Asuntolainoista 85 prosenttia sidottiin euribor-korkoihin.

Laina-ajat ovat tutkimuksen mukaan pääosin lyhyempiä kuin 25 vuotta. Kolmanneksella lainoista takaisinmaksuaika oli alle 10 vuotta. Pitkiä yli kolmenkymmenen vuoden lainoja otettiin vain pari prosenttia kaikista lainoista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pankit panivat 445 asuntoa pakkomyyntiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat