Kokeile kuukausi maksutta

Turvapuisto on liian siisti Venäjälle

Ruduksen turvapuistossa vierailleet venäläisrakentajat olivat ihastuneita näkemäänsä. Venäjälle vietynä turvapuistossa voisi kuitenkin keskittyä tärkeimpiin asioihin, kuten putoamisten estämiseen, eikä välttämättä vielä pikkutarkkaan siisteyteen.

 

 

 

Turvapuisto kiinnosti venäläisiä turvallisuusinsinöörejä.

Ryhmä pietarilaisia työturvallisuusinsinöörejä vieraili Ruduksen Turvapuistossa Espoossa. Puiston rasteja tutkittiin, niistä keskusteltiin ja niitä valokuvattiin. Kaikki oli selkeää ja selvää alan ammattilaisille.

Turvapuisto on heidän mielestään hyvä opetusympäristö suomalaisille, mutta ei sellaisenaan venäläisille.

”Suomi on toinen maailma! Venäjällä kenellekään ei tule edes mieleen, että rakennuksilla pitäisi imuroida pölyt. Kyseessähän on rakennustyömaa!” Vitali huudahti viitaten Turvapuiston rastiin, jossa kerrotaan hengitetyn pölyn vaarallisuudesta ja esitellään hiomakonetta, joka saman tien imee pölyt säiliöönsä.

Putoaminen on isoin riski Venäjällä

Jos turvapuistoideaa veisi Venäjälle, puistossa pitäisi hänen mielestään esitellä ennen kaikkea ne vaaramomentit, jotka ovat yleisimpiä venäläisillä rakennuksilla. Yleisimmäksi onnettomuudeksi ryhmä valitsi huutoäänestyksellä korkealta paikalta putoamisen.

Venäläisiin olosuhteisiin sovellettuna ryhmäläiset kyllä mielellään ottaisivat Turvapuiston idean käyttöön Venäjällekin.

”Täällä näkee helposti, mitkä ovat rakennustyömaan vaaramomentteja ja näkee myös, mitä tapahtuu, jos turvallisuudesta ei huolehdita. Tällainen olisi tarpeen venäläisille työntekijöille”, venäläisvieraat totesivat.

Suurin osa Turvapuistossa esitellyistä tilanteista, varusteista ja toimenpiteistä olivat näille venäläisille tuttuja, sillä he työskentelevät suomalaisissa rakennusyrityksissä, joissa työturvallisuuteen kiinnitetään vakavaa huomiota. Tilanne ei ole sama läheskään kaikilla venäläisillä työmailla. Vaikka työturvallisuuslakia noudatetaan teoriassa, käytännössä tilanne on heidän mielestään usein toinen.

Naisen lunastettava paikkansa

Seitsemän venäläisen joukossa oli myös kaksi naista, Olga ja Olesya. Molemmat ovat koulutukseltaan opettajia. Hyvä kielitaito toi heidät rakennusalan toimistotehtäviin, mutta sitten he innostuivat alasta niin, että lähtivät opiskelemaan rakennusinsinööreiksi.

Päätös ei ole kaduttanut. Rakennusala on heille edelleen elävää elämää ja työturvallisuusinsinööreinä heidän työhönsä kuuluu useamman kuin yhden kohteen turvallisuus, mikä lisää työn kiinnostavuutta.

Rakennusala on perinteisesti miesvaltainen ala Venäjällä, mutta Olgaa ja Olesyaa se ei huoleta. He tulevat hyvin toimeen miesten kanssa. Venäläiset alkavat jo tottua siihen, että nainenkin voi olla esimiesasemassa. Ainoastaa Aasiasta tulevien työntekijöiden kanssa voi tässä suhteessa olla vaikeuksia.

”Naisen täytyy toki todistaa olevansa ammattilainen venäläistenkin miesten keskuudessa”, kertoo Olga. ”Miehet hyväksytään naisia helpommin.”

Hyviä oppeja Suomesta

Naisten työpaikoille Pietariin on tuotu Suomesta monia työturvallisuutta edistäviä toimintamalleja ja tarvikkeita. He mainitsevat mm. valjaat, jotka ovat Venäjällä vielä harvinaisuus – saatavissa kyllä, mutta käytännössä aivan liian kalliit rakennustyömiehelle, jos ne täytyy hankkia itse.

Toinen Suomesta tuotu asia, jonka naiset tyytyväisinä mainitsevat, on työtapaturmavakuutus.

”Työturvallisuus rakennuksilla Venäjällä on nykyään aivan toista luokkaa kuin kymmenen vuotta sitten”, Olga toteaa.

 Saimaan amk:n vieraina

Venäläiset työturvallisuusinsinöörit kutsui Turvapuistoon OKM:n rahoittama BOSS-hanke, jonka tavoitteena on rakentaa tutkimus- ja kehitysverkostoja raja-alueille. Vierailun järjestäneessä Saimaan ammattikorkeakoulussa hankkeeseen osallistuu rakennusala.

”Reissun tavoitteena on saada venäläisten asiantuntijoiden kommentteja Turvapuiston ideasta ja sen mahdollisuuksista uudenlaisena opetusympäristönä, sillä luonnollisesti yhteistyö alalla venäläisten kanssa kiinnostaa”, toteaa Vesa Inkilä, Saimaan ammattikorkeakoulun opettaja.

Kirjoittaja Minna Malankin toimii projektipäällikkönä, BOSS-hankkeessa Saimaan amk:ssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Turvapuisto on liian siisti Venäjälle”

  1. Venäjä on venäjä. Semmoinen asia kuin meluvalitukset Venäjällä on tiukempi kuin Suomessa. Esim. katutyömaat seisovat parhaimmillaan vuosia, kun alueen asukkaat valittavat työmaan melusta. Venäläiset tuttavani ihmettelivät, että miten täällä saadaan aloitettu työmaa viedä keskeytyksittä loppuun.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat