Kokeile kuukausi maksutta

Kotkaan nousee uusi poliisitalokonseptin mukainen poliisitalo

Kotkaan valmistuu uusi poliisitalo lokakuun loppuun mennessä. Poliisihallinnon laatiman uuden poliisitalokonseptin mukainen ensimmäinen kohde on kooltaan noin 5 700 neliömetriä.

Hankkeen kustannukset ovat noin 14 miljoonaa euroa ja sen urakoi YIT.

Poliisitalokonseptin kehittäminen alkoi poliisihallinnossa alkuvuodesta 2011 ja valmistui joulukuussa 2011.

”Konseptin tarkoituksena on yhtenäistää poliisitalojen suunnittelua ja edistää parhaiden käytäntöjen toteutumista kaikissa poliisitalohankkeissa. Se ohjaa poliisihallinnon uusien toimipisteiden suunnittelua ja vanhojen yksiköiden korjausta ja kehittämistä”, Poliisihallituksen ylitarkastaja, rakennusarkkitehti Jaana Hirvonen kertoo.

Uuden toimintatavan avulla halutaan löytää ratkaisut, jotka edistävät sekä työhyvinvointia, toimintaa, turvallisuutta että kustannustehokkuutta. Taustalla vaikuttavat valtiovarainministeriön asettamat tiloihin kohdistuvat säästöpaineet sekä valtion uudistettu toimitilastrategia.

Liikaa ja liian vähän tilaa

Poliisihallinnon selvitysten mukaan esimerkiksi eri pääpoliisiasemilla käytetyn tilan määrä henkilöä kohti vaihteli 60 neliöstä noin 30 neliöön. Sopiva tilan määrä on jossain näiden välimaastossa, mutta tarkkaa neliömäärää poliisihallinto ei ole määritellyt.

”Noin 30 neliötä on liian vähän kaikki toiminnot ja tilat huomioiden. Poliiseilla tiloista noin puolet on erikoistiloja. Esimerkiksi autohallit vievät paljon neliöitä”, Hirvonen sanoo.

Konseptin ydin on tila, jonne voidaan sijoittaa erilaisia toimintoja joustavasti. Esimerkiksi tutkijat ovat ryhmähuoneissa, ja tarvittaessa he voivat siirtyä vetäytymistiloihin. Kuulustelutiloja voidaan käyttää myös palavereita ja muita kokoontumisia varten. Rakennuksesta pitää voida myös irrottaa tarpeettomaksi käyviä tiloja muuta käyttöä varten.

”Se pitää ottaa huomioon rakenteissa ja talotekniikassa. Esimerkiksi wc-tilat, porrashuoneet ja keittiöt keskitetään.”

Materiaalivalinnat ja ilmanvaihtomäärät valitaan siten, että pitoisuuksien osalta päästään helposti luokkien M1 ja S2 mukaisiin arvoihin. Kaikissa työskentelytiloissa on vähintään tuloilmajäähdytys.

Suoraviivaista suunnittelua

Poliisin erityisesti vaatima turvallisuus hoidetaan vyöhykkeistämällä sekä tontti että rakennus. Sellitilojen suunnittelussa taas pitää ottaa huomioon majoitustiloja koskevat määräykset. Lisäksi niiden suunnittelussa pitää ottaa huomioon esimerkiksi ihmisoikeudet.
Valtion tiukka toimitilastrategia ohjaa poliisitalokonseptissa myös rakennuksen muotoa. Esimerkiksi kaarevia seiniä ei sallita eikä rakennukseen saa tehdä suuria ja korkeita aulatiloja, jotta turhaan jäähdytettäviä ja lämmitettäviä ilmakuutioita ei synny.

”Eri turvallisuusratkaisujen aiheuttamien kustannusten minimoimiseksi rakennuksen tulee olla mahdollisimman suoraviivainen noudattaen kuitenkin ympäristön tuomia erityispiirteitä. Tietty suoraviivaisuus tukee myös muuntojoustavuutta”, Hirvonen kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kotkaan nousee uusi poliisitalokonseptin mukainen poliisitalo”

 1. Jep jep.

  Jälleen taattua Rakennuslehden propagandasävytteistä rakennusarkkitehtien edunvalvontaa & Sanoman arkkitehtien tekijänoikeuksien noncheleeraamista.

  Rakennuksen suunnitellutta arkkitehtia ei mainita lainkaan.

  Tunkilla ei ole edelleenkään mitään käyttöä.

  1. Hei,

   Hankkeen turvallisuuteen liittyvien seikkojen vuoksi havainnekuva on nimetty vain Senaatin nimellä.

   Ystävällisesti,

   Johanna Aatsalo

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat