Kokeile kuukausi maksutta

YIT jäädytti hankkeita Venäjällä 2008 syksyllä

YIT on joutunut alentamaan tulosennustettaan Venäjän talouskriisin syvenemisen johdosta. 2400 asunnon rakentaminen on keskeytetty ja tonttien hankinnassa otetaan nyt aikalisä. Pietarissa toimivan YIT Lentekin toimitusjohtaja Juha Vätön mukaan oikea aika ostaa tontteja on vasta ensi keväänä. Silloin hinnat ovat tulleet alas, sillä venäläiset rakennusliikkeet myyvät nyt tontteja ja asuntoja alennuksella selvitäkseen likviditeettivaikeuksistaan. Kriisi voi Vätön mukaan jopa parantaa YIT:n markkina-asemaa.

YIT on joutunut alentamaan tulosennustettaan Venäjän talouskriisin syvenemisen johdosta. 2400 asunnon rakentaminen on keskeytetty ja tonttien hankinnassa otetaan nyt aikalisä. Pietarissa toimivan YIT Lentekin toimitusjohtaja Juha Vätön mukaan oikea aika ostaa tontteja on vasta ensi keväänä. Silloin hinnat ovat tulleet alas, sillä venäläiset rakennusliikkeet myyvät nyt tontteja ja asuntoja alennuksella selvitäkseen likviditeettivaikeuksistaan. Kriisi voi Vätön mukaan jopa parantaa YIT:n markkina-asemaa.

image

Kolmannen neljänneksen tulos jäi selvästi odotuksista ja yhtiö aloittaa 40 miljoonan euron kiinteiden kulujen karsimisen eli henkilöstövähennykset.

YIT Oyj:n liikevaihto kasvoi 8 prosenttia ja liikevoitto laski 7 prosenttia tammi-syyskuun välisellä katsantokaudella. Yrityksen liikevaihto oli 2 889 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 2 679,5 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 212,2 miljoona euroa, kun se viime vuonna oli 229, 1 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli puolestaan 7,3 prosenttia, kun se viime vuonna oli 8,6 prosenttia.

Tulos ennen veroja laski 9 prosenttia ja oli 187,8 miljoonaa euroa, kun viime vuonna se oli 207,1 miljoonaa euroa.  Osakekohtainen tulos laski 15 prosenttia ja oli 1,02 euroa. Sijoitetun pääoman tuotto oli 21,9 prosenttia, kun se viime vuonna oli 25,8 prosenttia. Tilauskanta kasvoi 25 prosenttia nousten 3 964,9 miljoonaan euroon. Henkilöstömäärä oli  yli 2 800 henkilöä vuodentakaista suurempi eli 26 688.

Kolmannella vuosineljänneksellä YIT:n liikevaihto oli 7 prosenttia edellisvuotista suurempi eli 970,8 miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja laski 31 prosenttia ja oli 56,9 miljoonaa euroa. Edellisvuotena tulos oli 82,4 miljoonaa euroa.

YIT:ltä kerrotaan, että tammi-syyskuussa kiinteistöteknisten ja teollisuuden palvelujen sekä infrarakentamisen kysyntä säilyi hyvänä. Venäjällä asuntomyynti jatkui hyvänä koko katsauskauden. Pietarissa rakenteilla oleville kiinteistökehityshankkeille kirjattiin lisäkustannuksia alueen infrastruktuurin toteuttamisesta.  Suomessa asuntomyynti taittui kesän jälkeen heikoksi. Baltian maissa rakentaminen on myös vähentynyt voimakkaasti.

YIT:n toimitusjohtajan Hannu Leinosen mukaan huolto- ja kunnossapitopalvelut muodostivat liikevaihdosta yli kolmanneksen tasaten suhdannevaihtelujen vaikutusta.

”Syksyllä rahoitusmarkkinoiden kriisi heijastui toiminta-alueellemme. Investointipäätöksiä on siirretty ja kuluttajien luottamus on heikentynyt. Venäjällä yritysten lainaehtojen kiristäminen on saanut toimijoita vauhdittamaan asuntomyyntiään pysäyttäen pitkään tasaisena jatkuneen hintojen nousun”, Leinonen jatkaa.

Leinosen mukaan tavoitteena on varmistaa konsernin toimintaedellytykset heikon markkinatilanteen mahdollisesti pitkittyessä sekä edellytykset jatkaa kannattavaa kasvua sen hellitettyä.

”Asuntoaloituksia on vähennetty Suomessa. Venäjällä teimme katsauskauden jälkeen päätöksen, että keskeytämme rakentamisen useissa asuntokohteissa, joiden myyntiä ei ole vielä aloitettu. Tonttihankinnat ja muut investoinnit on keskeytetty ja kustannusrakenteen muokkaamista jatketaan”, Leinonen sanoo.

Kaikkiaan YIT:llä oli Venäjällä rakenteilla 11 700 asuntoa, joista 60 prosenttia on Pietarissa. Keskeytettyjen 2400 asunnon osuus tilauskannasta on 320 miljoonaa euroa. Venäjällä asuntohankkeiden toteutusajat ovat pitkät ja myynti painottuu hankkkeiden loppuvaiheeseen.

YIT arvioi, että vuonna 2008 yhtiön liikevaihto kasvaa, mutta tulos ennen veroja laskee selvästi viimevuotisesta. Viimeisellä vuosineljänneksellä Kiinteistöteknisten palvelujen ja Teollisuuden  palvelujen liikevoiton arvioidaan olevan samalla tasolla kuin vuonna 2007, kun Verkkopalvelut-liiketoimintaryhmän myynnistä vuonna 2007 saatu 14,4 miljoonan euron myyntivoitto jätetään huomioimatta.

Suomen rakentamispalvelujen ja Kansainvälisten rakentamispalvelujen liikevoiton arvioidaan viimeisellä vuosineljänneksellä laskevan viimevuotisesta. Viimeisen vuosineljänneksen tuloskehitykseen tuo epävarmuutta kuluttajien luottamuksen kehittyminen Venäjällä ja sen vaikutus asuntokauppaan.

Pietarissa toimivan YIT Lentekin toimitusjohtaja Juha Vättö sanoi Rakennuslehdelle, että asuntokriisi iski Venäjälle vasta syyskuussa, mutta siitä lähtien vaikutukset ovat olleet nopeat ja voimakkaat. YIT:llä asuntoja on kuitenkin mennyt edelleen kaupaksi.

Venäläiset rakennusliikkeet ovat joutuneet keskeyttämään hankkeitaan, laskemaan hintoja ja kaupittelemaan tontteja selvitäkseen likviditeettikriisistä. YIT:llekin tarjotaan tontteja päivittäin, mutta Vätön mukaan oikea aika ostaa on ehkä vasta ensi keväänä, sillä hinnat laskevat ja tarjonta lisääntyy koko ajan.  Vättö uskoo, että asuntokriisi voi jopa vahvistaa suomalaisten asemaa, sillä venäläiset ostajat kääntyvät nyt sellaisten rakentajien puoleen, joiden hankkeiden odotetaan varmimmin valmistuvan ajallaan. Hänen mielestään nyt ei pitäisi hötkyillä.

Asuntolainoitus on pankkikriisin myötä käytännössä loppunut Venäjällä tai sitten lainoja saa vain yli 30 prosentin korolla. Asuntolainoituksen merkitys on Venäjällä kuitenkin ollut pieni, koska lainamarkkinat ovat vasta kehittymässä. YIT:llä asuntolainalla ostajia on vain 15 prosenttia asiakkaista.

Suomessa YIT sopeutti asuntotuotantoaan suurista rakennusliikkeistä ensimmäisten joukossa ja sen kerrotaan olleen myös hinnoittelun tarkistuksissa monia muita joustavampi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT jäädytti hankkeita Venäjällä 2008 syksyllä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat