Kokeile kuukausi maksutta

Oulun Energia pilotoi aurinkosähkön ylijäämän hyvitystä taloyhtiön osakkaille

Oulun Energia ja As Oy Kastellinhelmi ovat käynnistäneet heinäkuussa pilotin, jossa rivitaloyhtiön aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön ylijäämä hyvitetään osakkaiden sähkölaskussa.

Kastellin mukaan talotekniikan merkitys korostuu vastaisuudessa entisestään muun muassa energiatehokkuus ja ympäristövaatimusten vuoksi.

Pilotoitavassa mallissa asunto- ja kiinteistöyhtiöt saavat täyden hyödyn omasta sähköntuotannosta ilman muutoksia sähkön mittaukseen. Aurinkosähkön tuotanto on kannattavinta, kun tuotanto voidaan käyttää itse ja korvata sillä ostosähköä.

Verkkoon myydystä sähköstä maksetaan yleisesti markkinahinta, joka on tällä hetkellä noin 4-5 senttiä kilowattitunnilta. Ostosähkön kokonaishinta siirtoineen ja veroineen on noin 12 senttiä kilowattitunnilta.

”Taloyhtiöiden kannalta kokeilu on todella kiinnostava. Se kannustaa myös rakentamaan suurempia aurinkovoimaloita, kun ylijäävä sähkö voidaan hyvittää osakkaille. Kattopinta-alaa kerros- ja rivitaloissa riittää”, sanoo myyntijohtaja Seppo Tuomi Oulun Energiasta.

Hyvitysmallia pilotoidaan Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n jakeluverkkoalueella.

Aurinkoenergian hyödyntäminen taloyhtiössä ja hyödyn jakaminen yhtiön osakkaille oli pyörinyt As Oy Kastellinhelmen hallituksen puheenjohtajan Timo Pirttimaan mielessä jo pitkään.

Mittaustapa ratkaiseva

”Haasteena oli, ettei osuuksia voi jakaa asuntoihin osakeomistussuhteiden perusteella eikä oikein muutenkaan, koska sähkö virtaa sinne, missä sitä käytetään”, Pirttimaa kertoo.

Hän otti pari vuotta sitten yhteyttä Oulun Energiaan ja pilotti laitettiin vireille. Asiantuntijaksi hankkeeseen tuli Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:stä teknisen neuvonnan esimies Mikko Kylli, joka lopulta kehitti tuotannon hyvityslaskentamallin.

Hyvitysmalli perustuu taselaskentaa, jossa taloyhtiön sähkömittariin kytketty aurinkovoimala kuolettaa ensin taloyhtiön yhteistä kulutusta. Ylijäämästä lasketaan osakeomistussuhteiden mukainen hyvitys jokaiselle asunnolle. Kun tämä vähennetään asunnon kulutuksesta, saadaan laskennallinen kulutus, jonka verkkoyhtiö ilmoittaa osakkaiden sähkönmyyntiyhtiöille laskutusperusteeksi. Verkkoyhtiö laskuttaa sähkönsiirrosta saman laskennallisen kulutuksen mukaan.

Lainsäädännössä puutteita

Taloyhtiön hallinnoinnin kannalta aurinkoenergian jyvittäminen ei ollut aivan yksinkertaista. Lainsäädäntö tai pikemminkin sen puuttuminen asetti omat haasteensa hankkeelle.

”Verottaja ei ensin ottanut asiaan kantaa, koska ei ollut lainsäädäntöä, jota soveltaa”, sanoo As Oy Kastellinhelmen isännöitsijä Jukka Niemelä Oulun Isännöintitoimistosta. Lopulta verottajalta saatiin ennakkopäätös ja hanke pystyttiin toteuttamaan.

As Oy Kastellinhelmen yhtiökokouksessa hanke hyväksyttiin yksimielisesti. Kustannukset jäivät alle kymppitonniin ja hankinnan odotetaan maksavan itsensä takaisin 10–15 vuodessa. 3,5 kilowatin voimalan vuosituotoksi arvioidaan 3 300 kilowattituntia. Kastellinhelmen aurinkovoimala käynnistettiin heinäkuun alussa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Oulun Energia pilotoi aurinkosähkön ylijäämän hyvitystä taloyhtiön osakkaille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat