Kokeile kuukausi maksutta

Nyt etsitään betonille korvaajaa – Lappeenrantaan miljoonapotti EU-rahaa

Lappeenrannan kaupunki ja teknillinen yliopisto ovat saaneet miljoonarahoituksen tuotekehitysprojektiin, jossa kehitetään uudenlaista rakennusmateriaalia  ja kaupunkikuvaa.

Hankkeessa on mukana myös imatralainen Fimatech, jonka 3D-tulostin tulostaa betonielementin kerroksittain. Tulostimella pystyy tekemään kohokuvioita elementin pintaan. Kuva: Merja Mannila

Euroopan Unionin Urban Innovation Action -ohjelma rahoittaa hanketta 3,4 miljoonalla eurolla.

Kyseessä on Suomen mittakaavassa merkittävä kiertotalouteen liittyvä kolmevuotinen hanke, jossa metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtoja yhdistämällä on tarkoitus kehittää uusi, kestävän kehityksen mukainen materiaali.

Uuden materiaalin on tarkoitus korvata rakennusteollisuudessa betonia. Tavoitteena on myös kehittää täysin uudenlainen tapa rakentaa. Lappeenrantalaiset toivovat myös, että parhaassa tapauksessa uusi materiaali ja menetelmät soveltuisivat muuallekin maailmaan.

”Teknologisten ratkaisujen lisäksi tutkimme hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja uusia liiketoimintamalleja. Lisäksi hankkeen aikana kehitetään uuden materiaalin 3D-printtausta paikan päällä rakentamisessa”, kertoo LUT:n Re-source-tutkimusalustan johtaja Mari Kallioinen.

Uusi tavoiteltava tuote on komposiittimateriaali, jota voidaan vahvistaa esimerkiksi biokuiduilla. Komposiitista valmistetut tuotteet ovat pitkäikäisiä, ja ne voidaan kierrättää turvallisesti vielä käytön jälkeenkin.

”Sivuvirrat, joita hyödynnetään, ovat tuhka, viherlipeäsakka, rikastushiekka sekä rakennus- ja kuitujäte”, kertoo Apila Groupin toimitusjohtaja, FT Mervi Matilainen.

Hankkeessa on mukana myös muotoiluyrityksiä, sillä betonin ja uuden materiaalin 3D-tulostuksen myötä voidaan tehdä uudella tavalla kaarevia ja myös funktionaalisia muotoja.

”Uudesta materiaalista voisi syntyä vaikkapa entistä esteettisempiä meluvalleja, puiston penkkejä ja skeittiramppeja”, Lappeenrannan kaupungin asiantuntija Terhi Jantunen ja Eeva Pihjalaniemi kuvailevat.

Hankkeessa on mukana myös Fimatec, joka on kehittänyt maailman suurimman elementtitehtaisiin suunnitellun 3D-tulostimen.

”Uudet ympäristöystävälliset ja ominaisuuksiltaan ylivertaiset rakennusmateriaalit tulevat muuttamaan merkittävästi maailmaa jo lähitulevaisuudessa”, Fimatecin liiketoimintajohtaja Antti Korhonen arvioi.

Kolmen vuoden hanke

Hanke alkaa marraskuun alussa ja se kestää kolme vuotta vuoteen 2020 saakka.

Lappeenrannan kaupungin ja LUT:n lisäksi hankkeessa ovat mukana Saimaan ammattikorkeakoulu, Imatran seudun kehitysyhtiö (Kehy), Metsäliitto, Apila Group, Outotec, Nordkalk, Fimatec, UPM, Total Design ja Design Reform.

Hanketta johtaa Lappeenrannan kaupunki. Yliopistolta mukana on viisi tutkimusryhmää. Materiaalikehitystä tehdään Apila Groupissa ja Outotecissä. Metsäteollisuuden yritykset toimittavat materiaalia. Nordkalk toimittaa rikastushiekkaa materiaalin työstämiseen.

Saimaan ammattikorkeakoulu tekee rakennetun ympäristön moniuloitteista informaatiota sisältäviä tietomalleja.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt etsitään betonille korvaajaa – Lappeenrantaan miljoonapotti EU-rahaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat