Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Arabian historiallinen tehdas­kortteli myllätään, maamerkiksi halutaan 25-kerroksinen torni

Kaupunkilaisten palautteissa kavahdetaan korkeaa rakentamista.

Havainnekuva hahmottelee Arabian tehdaskorttelin tulevaisuutta. Kuva: Verstas Arkkitehdit ja Anttinen Oiva Arkkitehdit

Tuhoaako korkea rakentaminen Arabian historiallisen tehdaskorttelin luonteen vai tekeekö se siitä alueen vetovoimaisen keskuksen?

Tämä kysymys on noussut keskeisimmäksi ristiriidaksi, kun Helsinki suunnittelee Arabian tehdaskorttelin suurta muutosta. Alueen keskelle suunnitelluista rakennuksista korkein on 25-kerroksinen.

Helsingin kaupunkiympäristö­lautakunta käsittelee alueen asemakaavaa tiistaisessa kokouksessaan.

Alueen keskelle suunnitelluista rakennuksista korkein on 25-kerroksinen.

Tehdaskorttelin muutos tuli ajankohtaiseksi vuonna 2016, kun alueella toiminut Fiskars lopetti Arabian historiallisen keramiikka­tehtaan Arabianrannassa. Fiskars kertoi siirtävänsä tuotannon ulkomaille.

Muutos herätti työntekijöissä ja muissakin helsinkiläisissä voimakkaita tunteita. Arabian tehtaan koettiin olevan tärkeä osa helsingin kulttuurihistoriaa.

Kirpeää palautetta kaupunkilaisilta

Nyt tehdaskortteliin rakennetaan tilaa asunnoille, työpaikoille ja opetustiloille. Uusia asukkaita alueelle tulee 1 000–1 250.

Alueesta on tarkoitus tehdä myös Arabianrannan pohjoisen puolen keskus ja palvelukeskittymä. Lopullisesti suunnitelmista päätää kaupunginvaltuusto.

Tehdaskorttelista suunnitellaan entistä avoimempaa. Tarkoituksena on liittää se eheämmin ympärille kasvaneeseen Arabianrannan asuinalueeseen.

Lisätilaa syntyy alueelle myös siksi, että Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on siirtymässä Otaniemeen.

Muutos tulee olemaan merkittävä.

Eniten kaupunkilaisia näyttää hiertävän suunnitellun rakentamisen korkeus. Kaupungin saamassa palautteessa korkean rakentamisen on arvosteltu rikkovan alueen henkeä ja luovan naapureille näköesteitä ja varjoja.

Kaupunki on saanut kirjallisesti lähetettyjä mielipiteitä kaavan luonnosvaiheen suunnitelmista 20 kappaletta ja jälkimmäisen ehdotusvaiheen suunnitelmista yhdeksän kappaletta.

Suunnittelua tehty vuodesta 2016

Helsingin kaupungin virkamiehet toteavat kaupunkilaisille ja poliitikoille laatimassaan vastauksessa, että tehdaskortteli on väistämättä muutosten edessä tehdastoiminnan loppumisen vuoksi. Jos aluetta ei kehitetä, sen pelätään näivettyvän.

Alueen suunnittelua on tehty vuonna 2016 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittajatöiden pohjalta. Kaupungin virkamiesten näkemyksen mukaan tehdasalueen keskelle suunniteltu korkea rakentaminen luo alueesta vaikutelman Arabianrannan keskuksena.

Korkea rakentaminen on kaupunkisuunnittelussa yleisesti käytetty keino keskustan paikan osoittamiseen.

Jos aluetta ei kehitetä, sen pelätään näivettyvän.

Vaikka uudisrakentaminen vaatii vanhojen rakennusten purkamista, kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat osat säilytetään. Esimerkiksi tehtaan piippu ja Arabia-teksti tulevat olemaan selvästi näkyvillä myös jatkossa.

Korkeimpien rakennusten yläosat ovat virkamiesten mukaan ”hoikkia”, joten niiden varjostusvaikutukset pysyvät siedettävinä.

Suunnitelmien edetessä tehtaan eteläpäädyn paikalle kaavailtua rakennusta on madallettu yhdellä kerroksella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsingin Arabian historiallinen tehdas­kortteli myllätään, maamerkiksi halutaan 25-kerroksinen torni”

  1. Aina joku narisemassa jos rakennetaan yli 8-kerroksinen talo. Nuokin suunnitellut tornit voisivat olla 5-10 krs korkeampiakin.

  2. Mitähän se näivettyminen tarkoittaa? Entäpä jos näivettyminen olisi juuri sitä kulttuurillisesti rikasta elämää ja hyvinvointia kaupunkilaisille, jota hylätyt tehdasrakennukset voivat parhaimmillaan tuottaa?

    1. No näivettyminen taitaa tarkoittaa juuri sitä hylättyä rakennusta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat