Kokeile kuukausi maksutta

Sinnemäki: ”Digitalisaatio ja päästöjen vähentäminen tuovat yhdessä rakennusalalle uutta pöhinää”

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki uskoo, että yhdessä digitaalisuuden kanssa työ päästöjen vähentämiseksi voi parantaa rakennusalan tuottavuutta.Hän puhui perjantaina Finnbuildissa Rakennuslehtilavalla.

Anni Sinnemäki puhui Finnbuildissa Rakennuslehtilavalla. Kuva: Suvi Suovaara

”Digitalisaatio ja päästöjen vähentäminen tuovat yhdessä rakennusalalle uutta pöhinää ja innovointia, mikä voi näkyä tuottavuuskehityksessäkin”, Sinnemäki korosti.

Suurimmat mahdollisuudet vähentää päästöjä ovat rakentamisessa, rakennusten käytössä ja liikenteessä. Hän sanoi uskovansa, että tulevaisuudessa rakentamisen prosessien päästöt nousevat enemmän valokeilaan, kun rakennusten energiatehokkuus paranee.

”Se tarkoittaa huomion kiinnittämistä esimerkiksi maamassojen optimointiin ja käsittelyyn.”

Hiilineutraalius 2035

Suomi kaupungistuu vauhdilla. Sinnemäen mukaan Helsinkikin on kasvanut vuodesta 2010 nopeammin kuin ennusteet ovat antaneet odottaa. Tilanne on sama Turussa ja Tampereella.

”Kaupungeissa asuu maaseutua enemmän nuoria. Lisäksi niihin kohdistuu paljon sekä sisäistä että ulkoista muuttoliikettä. Helsingissä myös syntyvyys on suurempaa kuin kuolleisuus, toisin kuin muualla maassa.”

Sinnemäki korosti sitä, että tulevaisuuden kaupunki kasvaa kestävästi. Se tarkoittaa esimerkiksi kaupunkirakenteen tiivistämistä ja julkisen liikenteen kehittämistä.

”Tämä ohjaa kaikkea kaupunkisuunnittelua eli sitä, mihin suuntaan kaupunkirakennetta viedään.”

Helsinki on sitoutunut vähentämään päästöjä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraalius on tavoitteena 2035. Lähtötaso on vuosi 1990.

”Viime vuonna olimme saaneet leikattua päästöjä 24 prosenttia. Se kertoo siitä, miten paljon nopeammin pitää toimia, jotta tavoitteet saavutetaan.”

Sinnemäki painotti sitä, että Helsinki haluaa kehittää kaupunkia tasapuolisesti. Siksi isoja investointeja ei tehdä vain joillekin tietyille alueille, esimerkiksi kantakaupunkiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Sinnemäki: ”Digitalisaatio ja päästöjen vähentäminen tuovat yhdessä rakennusalalle uutta pöhinää””

  1. Vihreä taikaseinäraha. Ilmaistahan se on.

   No, tulevatpa ajan kanssa näkemään, että reisille tulee ja rankasti koko hiiliparanoia. Sitä odotellessa…

   1. Voiko terveelle maapallolle edes laittaa hintalappua? Voit varmaan pitää omat rahasi ja muuttaa vaikka Indonesiaan nauttimaan tulevaisuuden ilmastosta 🙂

    1. Koitapa laskuharjoituksena ensin sorvata se hintalappu viheridiotismille, niin katsotaan sitten. Nimittäin vaikka kaikki suomalaiset teloitettaisiin ja maamme ihmisperäiset hiilipäästöt menisivät nollaan, ei silläkään olisi mitään mitattavaa vaikutusta mihinkään.

     Mutta ei se mitään. Elä vain tuossa ideologisessa hurmoksessasi aivan juuri niin kirkasotsaisena kuin haluat. Eihän se minun elämääni vaikuta.

     1. Nyt on asenne kohdillaan! Tsemppiä, elämä mahtaa olla sinulla vaikeaa… Näytit myös tuota kirjottaessasi mikä tuntuu olevan yksi suurimmista (minkä tahansa) muutoksen jarruista.

     2. Päinvastoin, elämä on helvetin helppoa kun ignoroi kaiken viherspedeilyn. Ja menepä kuule paasaamaan kiinalaisille vielä monta kymmentä vuotta luvan kanssa kasvavine päästöineen siitä muutoksen jarruna olemisesta, ennenkuin mulle alat ulisemaan.

      Eli sori nyt vaan kauheasti, mutta aion kyllä maailmantuskastasi huolimatta edelleenkin asua omakotitalossa, ajaa autolla, syödä lihaa silloin kun siltä tuntuu ja matkustella sen verran kuin huvittaa. Joten morjens!

 1. P-Ö-H-I-N-Ä-Ä!

  Tärkeintä on että jossain pöhisee!

  Kohta suomessa pöhistään varmaan hevosvankkureilla kun vaarallinen supermyrkky hiilidioksidi on neutraloitu kokonaan kierrosta. Ai niin mutta piereskeleväthän ne hevosetkin? Ehkä Sinnemäki saa inspiroivilla kannanotoillaan motivoitua alaisensa pöhisemään ihan ihmiskauramoottorilla niitä vankkureita, jotka hänenkin tärkeisiin palavereihinsa evästykset kantaa.

 2. Nyt alkaa olla tarve laskukaudelle myös rakentamisen sektorilla. Ministereiden höpinät alkavat liitää niissä mitoissa mihin rahoja ei löydy, eikä paljon muutakaan, ja monessa yrityksessä on taas paljon puhuttu kakkoskerroksen väki lisääntynyt innovoimaan ja haaveilemaan jostain joka joskus on ehkä tulossa tai olisi muuten vain niin tyylikästä. Pieni laantuminen saattaisi viedä ajatukset paremmin varsinaiseen asiaan. Päästäisiin tästä ”mielikuvalla businekseen” ajattelusta.

 3. Miksi Rakennuslehti antaa uutisten kommentoinnin olla Suomi24-tasoa?

 4. Jälleen kerran yksi johtaja puhuu digitaalisuuden mahdollisuuksista. Mitä ne ovat? Niin kauan, kuin ongelmia ei tunnisteta, mikään digitaalisaatio tai digitaalisuus ei ole ratkaisu asiaan. Kyse on lämpimikseen jutustelusta. Päästöjä vähennetään päästöjä vähentävillä kohdistetuilla toimenpiteillä. Päästöjä ei vähennetä keksimällä työkaluja ja miettimällä niille sen jälkeen käyttöä. Digitaalisaatio ei siis ole ratkaisu mihinkään muuhun kuin konsulttien ja muiden kehittäjien työllisyyteen. Eli jos ikkuna vuotaa, vuoto pitää tukkia. Digitalisaatio tuottaa ylläpitoa vaativia tietojärjestelmiä, jolla ehkä voidaan seurata ikkunoiden vuotoa.

  Kaupungin kasvu ei myöskään ole kestävää. Vaaditaan mittavia investointeja, jotta ihmiset mahtuisivat väistelemään toisiansa. Helsingin pitäisi vihdoin myöntää, että pienemmät kaupungit, joissa liikennejärjestelmät toimivat ja ihmisillä on tilaa olla ja hengittää, edustaa kestävää mallia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat